Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко vs Зеленський: що обіцяють кандидати?

Варто визнати, що українські виборці частіше послуговуються серцем, аніж розумом. Більшість з них рідко вдається до аналізу – не бере до уваги факти, обставини чи контекст, а банально потрапляє на гачок політтехнологів та агітаторів.

Не стати одним із таких виборців доволі складно. Адже перед кожним волевиявленням політичний конструктив відходить навіть не на другий план. Втім ознайомлення із програмами кандидатів збільшить шанс зробити зважений вибір.

Отож, напередодні другого туру Гал-інфо нагадує, що обіцяють українцям Володимир Зеленський та Петро Порошенко. 

БІЗНЕС ТА ЕКОНОМІКА

Володимир Зеленський ставить собі за мету зробити українців заможними, а економіку "зорієнтовану на потреби кожного громадянина".

Отож, що він пропонує:

- "нульову декларацію" для бізнесу - кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи;

- детінізація економіки, свобода конкуренції, довгострокове недороге кредитування;

- відкритий прозорий ринок землі;

- "економічний паспорт українця" - документ, який означатиме, що в кожного новонародженого буде особистий рахунок. Він наповнюватиметься відсотком  від реалізації природних надр. Коштами можна буде розпоряджатися після 18 років. Схожа обіцянка є і в програмі Геннадія Балашова.

- заміна податку на прибуток податком на виведений капітал;

До слова, в програмі Зеленського також є теза "податки платитимуть всі". У інтерв’ю телеканалу “ICTV” він пообіцяв саджати за несплату податків.

Петро Порошенко як і його конкурент також збирається подолати людську бідність. Утім економічна частина програми чинного президента прописана не так добре, як в Зеленського.

Що обіцяє Порошенко:

- заміна оподаткування прибутку підприємств на оподаткування виведення капіталу з країни;

- безпека власників і захист прав власності та інвестицій;

- розвиток аграрного сектору: створення переробних підприємств, розвиток інфраструктури для виробників с/г продукції;

- перетворення України на транспортно-логічний хаб Європи;

- перетворення ІТ-сектору на креативну індустрію із постійним збільшенням його внеску у вітчизняну економіку;

- збільшення експорту переробленої продукції, а не сировини;

СОЦІАЛЬНА ТА ГУМАНІТАРНА ПОЛІТИКА

Зеленський виступає за перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи, хоча така реформа вже впроваджується.

Також він обіцяє забезпечити монетизацію пільг і субсидій, що так само вже працює з початку березня цього року. 

Для молоді шоумен гарантує:

- якісну освіту, працевлаштування;

- простір для самореалізації;

- молодіжне житлове кредитування.

А молодим підприємцям – державну підтримку і рік пільгового оподаткування.

В охороні здоров’я Зеленський обіцяє перехід до страхової медицини, а в галузі освіти - принцип "гроші ходять за талановитим студентом". (Кожен шкільний геній отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якому обраному ним закладі вищої освіти).

Нещодавно експерти “Зе!Команди” запропонували платити українським вчителям по 4 тисячі доларів в місяць. Кошти мали б знайтись за рахунок арешту майна корупціонерів. Але помічники Зеленського при підрахунках помилилися приблизно в 10 разів. Такі виплати мали б обійтись в 2 млрд доларів на рік, але в “Зе!Команди” чомусь вийшло всього 200 мільйонів. Коли в мережі виявили цей епічний фейл, штаб Зеленського просто відредагував допис у мережі.

Порошенко планує зосередити соціальну підтримку на найменш забезпечених верствах населення.

Зокрема, чинний Президент обіцяє збільшити обсяги допомоги при народженні і догляді за дитиною, особливо тим родинам, які виховують трьох дітей і більше. А реформування системи регулювання економічних відносин дасть змогу збільшувати зарплати та пенсії.

У галузі освіти Порошенко обіцяє наступне:

- підвищення оплати праці вчителів через інвестиції в галузь;

- використання передових закордонних методик;

- залучення до роботи в школах носіїї англійської мови;

У медицині відбудеться масштабна програма ремонту медзакладів та завершення медреформи.

Крім того, Порошенко гарантує продовжити політику підтримки української мови як єдиної державної.

ДОНБАС ТА КРИМ

Володимир Зеленський у своїй програмі щодо цих територій категоричний: здача національних інтересів і територій не може бути предметом жодних перемовин. Утім у разі повернення Донбасу та Криму він готовий іти на мовно-культурний компроміс.

Мир для України Зеленський обіцяє вибороти через підтримку гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами з ЄС. До них він ставитиме питання підтримки України у прагненні завершити війну, повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки.

Проте до офіційної заяви про похід в президенти Зеленський мав іншу думку. Щоб вирішити конфлікт, він був готовий напряму говорити з Путіним. Зеленський уявляв це приблизно так: “Ми їм свої умови, Росія нам свої – десь посередині зійдемось та зупинимо війну”.

Петро Порошенко у своїй програмі покладається на політико-дипломатичні методи вирішення конфлікту:

- посилення санкцій;

- створення міжнародної антиросійської коаліції;

- глибша інтеграція України до НАТО/ЄС та введення миротворчої місії ООН;

Окрім того, чинний Президент пропонує зміцнювати власні збройні сили та спрямувати зусилля на розвиток енергонезалежності України від Росії.

Порошенко також не готовий іти на компроміс щодо Криму та Донбасу – обидві території він вважає українськими. Нещодавно він заявив, що після виборів "зробимо все можливе, щоб Крим було повернуто якнайшвидше".

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА

Володимир Зеленський підтримує рух України до НАТО, втім рішення про вступ має приймати народ через референдум. Тим не менш, це не можна назвати чіткою позицією. Бо перед Новим роком він запевняв, що з НАТО треба домовлятися «по-тихому», і якщо буде така потреба, Зеленський це зробить. На думку кандидата, нас в НАТО не чекають.

Щодо ЄС у програмі Зеленського ні слова. Європа згадана лише в контексті стандартів та ринку. Відносини з Росією окреслено тезою "змусити агресора відшкодувати завдані збитки".

Позиція Петра Порошенка у зовнішній політиці чітка та зрозуміла: "Наша місія – вступ до Євросоюзу і НАТО. Лише повноправне членство в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі остаточно і безповоротно гарантує нашу українську державну незалежність, нашу українську національну безпеку".

Порошенко обіцяє у 2023 році подати заявку на вступ до ЄС та почати виконувати План дій щодо членства в НАТО.

Щодо Росії, то чинний президент обіцяє разом з міжнародною спільнотою тиснути санкціями. Крім того, Порошенко пропонує змусити агресора понести відповідальність "за репресії і знущання над нашими громадянами на окупованих територіях та за завдані збитки" країна-окупант понесе відповідальність і змушена буде їх відшкодовувати через міжнародні правові механізми.

Якщо підсумувати, то програма кандидата Зеленського моментами є відірваною від реальності. Він більше зосереджується на внутрішній політиці, в той час, як Порошенко концентрується на дипломатичній роботі. У Зеленського чіткіше прописані норми, які не є його повноваженнями, як-от: підтримка молоді чи страхова медицина. Чинний президент же у своїй програмі багато уваги приділяє здобуткам своєї каденції та вцілому не пропонує кардинально нових змім, а хоче продовжити почату роботу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ