Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Портал PROstir звинуватили в фальшуванні відео з маршу націоналістів у Перемишлі

Портал PROstir звинуватили в фальшуванні відео з маршу націоналістів у Перемишлі 10 грудня, коли хтось із учасників крикнув "Смерть українцям". Підкарпатські націоналісти закинули редакції, що наданий порталом фрагмент замалий і голоси на ньому неавтентичні.

 PROstir:

"У цій справі також провадження мала почати поліція Перемишля. Як повідомляють організатори ходи, «з’ясовуватиметься теж автентичність запису».

У цій справі у вівторок у Перемишлі робить прес-конференцію Мирослав Майковський, один з організаторів маршу.

Ми вирішили викласти повністю 9-хвилинне відео, яке наш кореспондент записав у суботу. Камера стояла в одному з вікон другого поверху Народного дому в Перемишлі. Більше того, чергова особа надала нам інше відео маршу, зроблене поблизу Народного дому з рівня першого поверху. На цьому відео так само добре чути викрик «Смерть українцям».

Ми готові співпрацювати з поліцією в цій справі і зацікавлені в безсторонньому розслідуванні. На прохання правоохоронців надамо будь-які необхідні для цього матеріали, що є в нас у наявності.

Ми вдячні польському громадянському суспільству, яке засудило окрики націоналістів не зволікаючи, на відміну від центральної польської влади, публічних органів влади Підкарпатського воєводства і організаторів ходи.

Нам закидають, що вигук був поодиноким, а тому не вартим уваги. Ми погоджуємося, що автор викрику не є репрезентацією усього польського суспільства — натомість до тих, хто вважає наш ресурс ланкою чиєїсь провокації, що роздмухує тему, керуємо такі запитання:

1. Якщо це поодинока провокація, не варта уваги, то чому патронат над подією прийняли польські публічні інституції? Чи організатори і патрони заходу знали про участь і про банер організації «Obóz Wielkiej Polski», яка має зв’язки з донецькими сепаратистами і стоїть за нищенням українських пам’ятників на сході Польщі? Чому, окрім поодинокого викрику, на марші цілий натовп — уже не поодиноко — кричить «Перемишль — завжди польське місто», і не де-небудь, а саме під Українським народним домом?

2. Якщо патрони заходу засуджують викрик, який пролунав, то чому протягом двох діб вони, зокрема польські офіційні чиновники, не спроміглися його однозначно засудити? Вівторкова заява мера Перемишля — це тільки втеча від відповіді. Роберт Хома не тільки не засуджує автора провокативного викрику, але й намагається представити мирним і поєднавчим той захід, одним з учасників якого є структура, що не приховує зв’язків з донецькими і луганськими сепаратистами та прийняла відповідальність за нищення українських пам’ятників у східній Польщі?

3. Сценографію заходів подібного типу можна спрогнозувати (про це говорять, зрештою, самі організатори, коли пишуть, що «ми сильно пильнували, щоб не було провокацій»). То чому тепер оборонна стратегія організаторів заходу — це не засудження провокаторів у своїх лавах, а напад на українську громаду в Польщі і намагання її втягнути в гру, у яку ми не бавилися?

Відповіді на ці запитання нехай дасть шановний читач.

Нижче подаємо повністю відео, який відзняв наш перемишський кореспондент":

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ