Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портников розповів, як Путін помстився мертвому президенту Узбекистану

Президент Росії Володимир Путін помстився президенту Узбекистану Ісламу Карімову, заявивши, що не приїде на його похорон. Про це пише Віталій Портников у своєму блозі на "Радіо "Свобода".

За словами журналіста, у Росії добре знали про ситуацію в Узбекистані.

"Відсутність президента Росії на похоронах першого президента Узбекистану, можливо, стало шоком для керівників і громадян цієї країни. Але, знаючи дріб’язкову натуру Путіна, можна було не сумніватися: на похорон Карімова він не приїде. Офіційно ця відсутність, звичайно ж, пояснюється "щільним графіком" російського президента. Але похорон тим і відрізняється від звичайних протокольних заходів, що через нього змінюють графіки", – зазначив він.

Портников додав, що навіть попри свій графік глава Кремля міг поїхати на похорон, адже на Східному економічному форумі у Владивостоці він вже провів всі важливі зустрічі із лідерами країн, які приїхали на форум.

Він не поїхав, тому що хотів помститися. Так, звичайно, Іслам Карімов – суворий авторитарний правитель, який головні зусилля у своєму житті зосередив на зміцненні особистої влади. Але це навряд чи турбує Путіна. Більш того, цей підхід до політики російський президент прагне наслідувати,
– вважає оглядач видання.

На думку Віталія Портникова, Кремль дратувало вперте небажання Карімова "здавати" Узбекистан Росії. Адже глава Узбекистану "думав про свою владу, а не про владу російських правителів".

У Москві йому цього не забули і не пробачили. Навіть мертвому. Які б гарні слова говорили сьогодні в Кремлі, але російські правителі завжди сприймали узбецького диктатора аж ніяк не як союзника,
– підкреслив політичний коментатор.

"Але це ще не закінчення помсти. Це лише початок. У Москві очікували смерті Карімова, щоб "повернути" Узбекистан. Саме зараз Росія почне докладати зусиль, щоб зробити наступником Карімова "свою" людину, щоб змусити нового президента Узбекистану привести країну до Євразійського союзу і ОДКБ, щоб "закрити" питання Узбекистану, використовуючи російську політичну лексику", – вважає журналіст.

Канал новин 24

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ