Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портников: Виступ Байдена в українському парламенті - це урок чесності

Виступ американського віце-президента в українському парламенті - це ж не просто урок парламентського мистецтва. Це ще й урок чесності.

Про це на LB.ua написав Віталій Портников.

"Виступ американського віце-президента в українському парламенті - це ж не просто урок парламентського мистецтва. Це ще й урок чесності. Байден виступав перед українськими парламентаріями так, як зазвичай провідні американські політики виступають перед своїми виборцями. Так, в таких виступах, як правило, багато пафосу, вони емоційні, в них чимало цитат і відсилань до авторитетів. Але слухачі цих виступів не можуть запідозрити оратора в найголовнішому - у нечесності, в презирстві до проповідуваних цінностях. Тому що чесність перед людьми - це основа американської політики і краще поплатитися рейтингом і електоральною перспективою, ніж бути запідозреним у брехні.

Байден нічого нового українським парламентарям - і нам, громадянам України - не сказав. Він лише нагадав деякі непорушні істини, які ми і самі про себе знаємо, але сподіваємося, що їх не знають інші. Нагадав про відповідальність за побудову нової держави - про той історичний шанс, який ми отримали завдяки Майдану і який не можна упустити. Про всепоглинаючу корупцію, яка заважає реформам на всіх рівнях української влади та суспільства. Про те, що український досвід важливий не тільки для нас, але й для наших сусідів. І справді - Україна є першою з колишніх радянських республік - якщо не рахувати країн Балтії - хто приступив до модернізації, що не передбачає збереження радянського політичного і економічного досвіду, простіше кажучи - що не передбачає збереження авторитаризму. І якщо у нас вийде - то може вийти і в інших, навіть у Росії, яку роз'їдає диктатура, корупція і невігластво. А якщо не вийде - то це буде означати, що ніякої альтернативи авторитаризму, олігархії і злидням на пострадянському просторі немає, що це і є сенс цього простору.

Під час виступу Байдена камера вихоплювала обличчя провідних українських політиків, які слухали його з нарочито серйозними обличчями. Ці люди теж вміють виступати, теж вміють використовувати настрої залу, теж чудово відчувають кон'юнктуру. Але вони - і це найголовніше відмінність українських політиків від американських - не вміють мотивувати. Вони вміють вловити настрій і потім обернути його собі на користь. А Байден цей настрій створює. Він намагається вселити в людей впевненість у завтрашньому дні, повірити в свої можливості, покликання і місію. Звичайно, це не так просто в залі, який переповнений пропаленими циніками і в якому так мало справжніх політиків і так багато людей, які плутають політику з бізнесом або просто життєвим успіхом - з таким же успіхом можна читати лекцію з квантової механіки на філологічному факультеті. І все ж Байден звертається не тільки до тих, хто перебував у момент його виступу в залі засідань Верховної Ради. Він звертається до нас усіх - від імені передової демократичної держави сучасного світу і від свого власного імені, імені людини, яка хоче в нас вірити.

І нам потрібно не його не підвести. Нам потрібно себе не підвести", - написав Віталій Портников.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ