Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портрет кандидата: Ігор Зінкевич

Ігор Зінкевич – засновник спільноти “Варта1”, депутат Львівської міської ради та кандидат на посаду голови Львівської ОТГ. Детальніше про ставлення конкурентів до нього, експертну оцінку та політичний досвід цього кандидата читайте у нашому огляді.
Вибори 2020. Графіка Гал-інфо.

Експертна думка

Доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології Львівського національного університету ім. І. Франка Анатолій Романюк: 

Він представляє нову політичну партію, яка раніше взагалі не брала участі у виборах.  З цієї точки зору вона стає цікавою. Я вже неодноразово говорив, що і на парламентських, і на регіональних виборах у Львівській області є велика кількість виборців, які розчаровуються у своєму попередньому виборі.  Ці виборці намагаються знайти нового кандидата, якого вони могли б підтримати. Певна частина таких виборців шукає абсолютно нову  людину, якої не було раніше.  Другий момент, на який слід звернути увагу, – у Львові  досить багато виборців не визначились.  Приблизно половина з них стверджує, що шукає кандидата. З цієї точки зору з'являється певний шанс для Ігоря Зінкевича.

Загалом, він має кілька плюсів. Перший – він є новим, а у Львові, як ми вже говорили,  є запит на нових кандидатів та  нові політичні сили. Другий полягає у тому, що  він асоціюється з досить відомим  серед містян інтернет-ресурсом “Варта1”. Багато людей стежить за цим ресурсом і,  крім того, ми  можемо говорити про існування певної асоціації,  оскільки цей ресурс підіймає гострі проблеми, які є щодня у  нашому суспільному житті, то він є близьким для виборця. Вони говорять однією мовою і про ті проблеми, які є у людей. Це створює певний рівень довіри: оскільки ми однаково бачимо ситуацію – значить він мені близький і я можу його підтримати. Як на мене, це ті  позитивні речі, які можуть вплинути на вибір частини людей. 

Певною проблемою, я думаю, буде те, що він швидко виріс. Якщо дивитись на опитування, які робили навесні, то Зінкевич не проходив в цих опитуваннях. До появи “Варти” і оголошення, що вона йде вибори, він не проглядався,  але потім почав рости і набрав відчутну частку голосів – близько 10%. Тепер він стає конкурентом, і політичні гравці, які потенційно розглядаються як такі, що можуть увійти в другий тур, вже будуть на нього дивитися як на конкурента. Це може призвести до того, що вони будуть розробляти певну тактику поведінки стосовно Зінкевича і до “Варти”. Коли всі зафіксували, що вони виросли  і тепер претендують на виборців, інші політичні сили будуть розглядати їх як конкурентів, і як вони  будуть вибудовувати свою стратегію, складно  сказати.  Скоріше за все,  це не буде стратегія співпраці, це буде конкурентна боротьба,  яка буває в різних формах.  Це буде момент, який може серйозно вдарити і по “Варті” і по Зінкевичу. Наскільки вони готові – це покаже час. 

Партійна думка

Депутат Львівської міської ради та учасник партії “Варта” Валерій Веремчук: 

Знаю Ігоря Зінкевича з часів Майдану як громадського активіста. Ми тоді  створювали Народну Самооборону, а він – “Варту1”, разом патрулювали вулиці міста. Знаю його також як депутата міської ради, який зараз вже майже 5 років дуже активно та відповідально працює. Він справді займається проблемами, з якими до нього звертаються львів'яни та активісти. Можна сказати, він це робить цілодобово. Ігор завжди знаходить час і можливість розв'язати  питання і допомогти людям. Він також має багато цікавих ідей. Зокрема по громадському транспорту. Він має ідею створити міську електричку. Вивчив план залізничних колій і як можна сполучити спальні райони Львова. Так, це питання, яке треба погоджувати з Укрзалізницею, але це питання, яке зніме дуже багато наших транспортних проблем. Ігор також має пропозиції по внесенню змін в державно-будівельні норми. Для багатьох це може здаватися неактуальним, але насправді йдеться про правильне проектування вулиць, розвиток транспорту. Він дійсно має експертні знання і  цікаві пропозиції. Не тільки щодо транспорту, а й з питань безпеки. Ми разом реалізовували програму встановлення камер, які дають можливість пошуку людей, автомобілів, які дають аналітику щодо руху транспорту.  Загалом з багатьох питань, які зараз є найбільш критичними у місті, Ігор має ідеї та напрацювання. А найголовніше, я бачу в ньому справді енергію і цілеспрямованість. 

Конкурентна думка

Заступник голови облдержадміністрації та депутат партії “Слуга Народу” Юрій Холод:

Не можу сказати нічого поганого про Ігоря, тільки хороше. Він молодий, має сучасне бачення Львова. Також минулого тижня ми  були з ним разом на брифінгу. Можу сказати, що  у нас з ним спільне бачення інфраструктури міста, розвитку туризму. 

Опис політика

Народився 9 червня 1983 року у Львові. У 2005 році закінчив Львівську комерційну академію, факультет менеджменту за спеціальністю "Економічна кібернетика".

На початку 2000 років працював торговим агентом у  ТзОВ «Вандем», менеджером  з надання транспорту в лізинг у ТзОВ «Компанія «Лізинговий Дім», а також старшим менеджером СТО у ТзОВ «УзАвто Львів». Також був на посаді керівника відділу продажу у декількох компаніях. 

У 2014–2019 роках працював спеціалістом штабу у ЛМУ ГУМВС України в Львівській області. 

З жовтня 2019 року – помічник генерального директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

Також голова виконавчого комітету громадської організації «Варта 1». 

Фігурант антикорупційних розслідувань. Не задекларував свою частку в ТОВ «Вандем» (30%), що зареєстроване у 2001 році у Вінниці. 

Політичний досвід

У 2015 році І. Зінкевич був кандидатом на посаду голови Львівської міської ради від партії «УКРОП» і посів тоді шосте місце із результатом 3,3%. Проте він тоді увійшов до Львівської міська рада 7-го скликання по 59 округу.  

У 2019 році балотувався у Верховну Раду 9-го скликання, але не пройшов. 

Зараз висуває свою кандидатуру на посаду голови Львівської ОТГ від партії «Варта», яка створена на уламках «УКРОПу» та на основі найбільшої львівської групи у Facebook, у якій сам Ігор Зінкевич та інші користувачі публікують інформацію про надзвичайні події, ДТП чи дрібні злочини. 

Також є членом постійної комісії ЛМР із питань землекористування.

Ініціативи, які підтримав 

У 2019 році запропонував кілька ініціатив, одна з яких – відновлення озер на вул. Панча та у парку 700-річчя, у які можна скерувати дощову воду. 

У 2018 році активно відстоював позицію мешканців у боротьбі із скандальними забудовами на вулицях Гжегорджа, 21, Панчишина, 19, С. Петлюри, 37а.

Подав  понад тридцять звернень щодо проведення ремонтів доріг, благоустрою території та приведення до відповідності житлового фонду будинків. Також подав  пропозиції в управління транспорту щодо впровадження електронного квитка. Крім того, ініціював  створення та впровадження підстанції швидкої допомоги в центрі Львова. Спільно з мешканцями Шевченківського та Залізничного районів домігся покращення благоустрою та ремонту житлового фонду за адресами: вул. Ю. Липи, 45, Дозвільній, 1, В. Чорновола, 46, Бортнянського, 7, вулиці Долішньої. Також долучився до розроблення стратегії реконструкції вул. Личаківської.

ЗМІ про кандидата

Гал-інфо писало, що,  за даними оприлюдненого 21 серпня соціологічного опитування від Socioinform, Ігор Зінкевич набирає 9,7% голосів на виборах Львівського міського голови.

Варіанти” розповідали, що  лідер “Варти” Ігор Зінкевича пов'язаний через УКРОП з І. Коломойським і А. Садовим. П'ять останніх років Ігор Зінкевич був тісно інтегрований в середовище львівського УКРОПу – партії, пов'язаної з олігархом Ігорем Коломойським.

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ