Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порушили справу за фактом розв'язання агресивної війни Росією

За матеріалами Служби безпеки України (СБУ) прокуратура Автономної республіки Крим відкрила кримінальне провадження за фактом розв'язання посадовими особами РФ і АР Крим гібридної війни проти України.

Як повідомив Цензор.НЕТ із посиланням на СБУ, кримінальне провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 437 Кримінального кодексу (планування, підготовка або розв'язування агресивної війни чи воєнного конфлікту, а також участь у змові, спрямованій на вчинення таких дій).

"Відкрите кримінальне провадження є безпрецедентним, адже вперше правову оцінку отримає інформаційна складова гібридної війни Росії проти України. Важливість цього процесу залежить від того, що агресія Росії принесла знедоленість і змусила покинути місця проживання тисячі українських громадян, особливо це стосується кримських татар, які вдруге за 60 років фактично переживають геноцид із боку тоталітарного режиму.

Агентство ООН у справах біженців оцінило кількість внутрішньо переміщених осіб у 10 тисяч, більшість із яких - кримські татари, а третина - діти", - інформує відомство.

СБУ збирала інформацію про злочинні дії російських спецслужб в інформаційному полі України, особливо Криму, напередодні, під час і після окупації півострова.

Під час досудового слідства особливу увагу буде приділено підготовці до окупації Криму і штучному формуванню у населення півострова, зокрема через засоби масової інформації та інтернет-ресурси, ненависті до народів України. Правову оцінку отримають і дії, спрямовані на усунення перешкод для вторгнення Збройних сил РФ на територію Криму, а також створення умов, серед іншого шляхом маніпуляцій суспільною свідомістю через ЗМІ та інтернет, для окупації півострова.

Нагадаємо, 16 березня 2014 року в Криму відбувся незаконний референдум під контролем Збройних сил РФ. Після цього Росія окупувала півострів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ