Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порядок прийняття військово-облікових документів з QR-кодом

Відомо про велику кількість звернень та скарг від призовників, військовозобов’язаних та резервістів про те, що роботодавці, співробітники, посадові особи ЦНАПів та ТЦК СП  відмовляють у прийнятті військово-облікового документа в електронній формі, сформованого, зокрема, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документа з QR кодом.

Отож, викладаємо додаткові роз’яснення щодо цієї теми. 

Постановою Кабінету Міністрів України № 559 від 16.05.2024 ( зі змінами) затверджений Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа (далі-Порядок). У ньому зазначено, що військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

  • в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).
  • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації, за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів відомостей про таку особу.

У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду. Цей QR-код містить важливі відомості про документ і забезпечує можливість його зчитування та візуалізації. Термін дії військово-облікового документа в електронній формі не перевищує одного року з дати його формування.

Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

“Міністерство оборони України звертає увагу на Пункт 9 цього Порядку і наголошує, що військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу, співробітники та посадові особи військових адміністрацій, центрів надання адміністративних послуг, а також ТЦК СП у взаємодії з призовниками, військовозобов’язаними та резервістами не повинні надавати перевагу військово-обліковим документам саме у паперовій формі. Перевірку (верифікацію/валідацію) QR-коду військово-облікового документу можна здійснювати програмними засобами мобільного додатку “Резерв+” (програмним зчитувачем QR-коду камерою смартфону), з використанням смартфону, технічні характеристики якого відповідають мінімальним технічним вимогам мобільного додатку “Резерв+” - наголосив керівник апарату Львівської ОДА Тарас Грень.

Детальніше з Постановою можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ