Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Посли G7 та керівник Представництва ЄС звернулися з листом до Порошенка

Посли країн "Великої сімки", а також голова Представництва ЄС в Україні звернулися з листом до Президента України Петра Порошенка, в якому наголошують на загрозах, які останнім часом виникають у боротьбі з корупцією в Україні, та необхідності продовжувати послідовну боротьбу з цим явищем. Про це Укрінформу повідомило поінформоване джерело в дипломатичних колах.

Відповідне письмове звернення Порошенкові було направлено за підписами посла Японії Шігекі Сумі, посла Канади Романа Ващука, посла Франції Ізабель Дюмон, посла Німеччини Ернста Райхеля, посла Італії Давиде Ла Чечиліа, посла Великої Британії Джудіт Гоф, посла США Марі Йованович, голови Представництва ЄС Х'юга Мінгареллі. 

Автори листа насамперед відзначають, що "цінують зусилля і досягнення України в створенні комплексної системи, спрямованої на запобігання та боротьбу з корупцією". Зокрема, вітається те, що "за останні два роки Україна створила кілька ключових органів по боротьбі з корупцією, таких як Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП)". Відзначається, що створення Національного агентства з питань запобігання корупції та запуск системи електронного декларування "мають таку ж важливість". Позитивно оцінюють дипломати також "важливі кроки, зроблені для обмеження простору для корупції, зокрема шляхом реформи банківського та енергетичного секторів, яка триває".

Водночас глави дипломатичних місій країн "Великої сімки" та ЄС констатують, що із занепокоєнням спостерігають, як "протягом останніх тижнів кілька законодавчих ініціатив загрожують поставити цю важливу систему із боротьби з корупцією та програму реформ під загрозу". Зокрема, на їхню думку, "деякі законопроекти, якщо будуть ухвалені, призведуть до послаблення системи електронного декларування і обмежать незалежність і повноваження НАБУ і САП у розслідуванні й переслідуванні у корупційних справах високого рівня".

"Ми вважаємо, що повна незалежність від політичного втручання і безспірна компетенція цих спеціалізованих установ має першочергове значення для ефективної боротьби з корупцією", - акцентують посли "Великої сімки" та ЄС. 

Відповідно, вони вважають, що ці установи потребують "особливої уваги і підтримки" з боку Президента України. Зокрема, звертаючись до Президента України, автори листа пишуть, що "здатність цих структур виконувати свої обов'язки має бути надалі зміцнена, наприклад, забезпеченням відповідних засобів та ресурсів з метою забезпечення ефективного функціонування цих установ, неупередженості та досягнення відчутних результатів, а також шляхом реформ для вдосконалення судової системи, в якій вони працюють". Що стосується інших державних установ, у тому числі Генеральної прокуратури України, то вони "повинні бути покликані повною мірою співпрацювати з вищезазначеними спеціалізованими установами у відповідності до Конституції та чинного антикорупційного законодавства",  підкреслюється у зверненні.

Посли "Великої сімки" та глава Представництва ЄС також пишуть: "Ми вітаємо запуск системи електронного декларування 1 вересня 2016 року. Останні події, проте, викликали занепокоєння з приводу її повної функціональності. Беручи до уваги термін подачі декларацій, що наближається, ми закликаємо українські державні органи вжити всіх необхідних заходів для виправлення поточних технічних недоліків і забезпечення того, щоб отримані дані могли бути оброблені Національним агентством з запобігання корупції та використовувались в суді відповідними органами". Також автори листа стурбовані тим, що "незадовго до 31 жовтня, терміну подачі декларацій, був висунутий проект закону, що призведе до ослаблення системи електронного декларування".

У цьому контексті посли країн G7 в Україні та глава Представництва ЄС також підкреслили, що "у більш загальному плані" вони із занепокоєнням відзначають "періодично повторювані спроби внести до нещодавно ухвалених законопроектів зміни з метою звернути зі шляху тільки-но здійснених кроків із реформування". "Такі ініціативи підривають суспільну та міжнародну довіру до зусиль України у проведенні реформ та суперечать зобов’язанням України перед міжнародними партнерами", - висловили переконання вони.

На завершення, звертаючись до Президента Порошенка, автори листа ще раз наголошують: "Ми дуже високо оцінюємо Ваші попередні зусилля з впровадження антикорупційного законодавства". І запевняють: "Ми розглядаємо боротьбу з корупцією як ключовий показник здатності України до реформування та залучення інвестицій і готові підтримати зусилля України в цьому напрямку".

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ