Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ув'язнених на шахту: у Соснівці незгодні влаштували протест

Фото: Ехо Червонограда
Фото: Ехо Червонограда
Фото: Ехо Червонограда
Фото: Ехо Червонограда
Фото: Ехо Червонограда
Фото: Ехо Червонограда
1/3
Сьогодні, 1 травня, мешканці Соснівки вийшли на площу міста, аби висловити незгоду з ініціативою керівництва шахти «Надія». Ініціатива полягає у залученні до роботи на підприємстві людей, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Про це повідомляє видання "Ехо Червонограда".

Зазначимо, ПРАТ «Шахта «Надія», яке безпосередньо підпорядковується міністерству енергетики України, повинне було припинити свою роботу у 2022 році через тривалий простій, борги, страйки, і втрати як фінансові, так і кадрові.

Проте «Надія» продовжує працювати. За словами представника шахти Сергія Троцька, термін роботи копальні продовжено до вересня 2023 року. Надалі підприємство не має держфінансування, відтак, щоб продовжити свою роботу, шахта повинна видобувати й реалізовувати вугілля самостійно. 

"Без державного фінансування шахта може працювати ще 3-4 роки. Для того, щоб працювати нам потрібні працівники шахти, яких зараз нема. Хлопці зараз воюють, багато мобілізованих. Ми надіємось, що найшвидше вони повернуться з війни, з перемогою. Але на цей час складалось ситуація: нема кому видобувати вугілля", — сказав представник ПРАТ "Шахта "Надія" Сергій Троцько.

З його слів, нещодавно у ДП "Львіввугілля" повідомили про брак працівників.

"Вони [представництво Львіввугілля] прийняли рішення закрити шахту №2 "Червоноградську", поставити на суху консервацію, а працівників розподілити по інших підприємствах", — зокрема розповів Троцько.

На цю інформацію уже відреагував помічник гендиректора ДП "Львіввугілля" Володимир Вовк. Як він повідомив журналістам Ехо Червонограда, озвучена представником ПРАТ «Шахта «Надія» Сергієм Троцьком інформація на 2:08-2:25 хвилинах оприлюдненого відео не відповідає дійсності. Приватне акціонерне товариство «Шахта «Надія» понад 20 років не входить до складу ДП «Львіввугілля».

"Вважаю за потрібне наголосити, що ця особа не є працівником ДП «Львіввугілля» і ніяк не уповноважена у публічному просторі коментувати діяльність нашого підприємства. Тому слова Сергія Троцька жодним чином не можуть бути джерелом інформації щодо виробничої ситуації на державних шахтах (об'єктах критичної інфраструктури) у воєнний час. Шахти ДП «Львіввугілля» на сьогодні працюють у штатному режимі", — заявив Вовк.

За останній місяць у медіа ширилась інформація про те, що керівництво шахти "Надія" планує залучити до роботи під землею ув’язнених. З цією метою близько 20 людей уже проходять навчання, аби опанувати гірничу професію.

Як розповіла староста м. Соснівка Ірина Харчук, соснівчани стурбовані, адже схожа ситуація була коли будувався ЦЗФ, тоді у місті фіксували велику кількість кримінальних порушень.

Відповіді Міністерства енергетики та Міністерства юстиції України, зі слів старости Соснівки Ірини Харчук, на цю ініціативу немає. 

Голова профспілки шахти "Надія" Руслан Віхоть підтвердив інформацію, що "в Києві міністр енергетики, його заступник нічого не знають і будуть з'ясовувати".

"Проблема в тому, що про ініціативу не знають ні органи місцевої влади, ні громада, ні працівники шахти", — додав голова профспілки.

Видання додає, що у зв'язку зі ситуацією, яка склалася, ініціативна група збирається відвідати й сесію Червоноградської міської ради, яка запланована на 4 травня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ