Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Працівник ФСБ, який збирав дані про військові об'єкти Франківщини отрмав 10 років тюрми

Вербувальником виявився співробітник ФСБ Андрій Новіков

Суд заочно засудив до 10 років в'язниці співробітника російської ФСБ, який збирав дані про військові об’єкти Івано-Франківщини.

Про це повідомляє управління СБУ в Івано-Франківській області.

Контррозвідка Служби безпеки України викрила шпигуна у 2023 році на спробі завербувати жителя Прикарпаття для збору інформації про військові об’єкти регіону. Чоловік повертався в Україну через російсько-латвійський кордон.

Відомо, що співробітника ФСБ цікавило розташування та бойовий потенціал військових частин ЗСУ біля місця проживання прикарпатця, а також його можливості збирати дані про підрозділи Сил територіальної оборони ЗСУ та Національної гвардії.

Прикарпатець відмовився співпрацювати з ФСБ та повідомив слідчим СБУ. Згодом контррозвідники ідентифікували вербувальника. Ним виявився співробітник ФСБ Андрій Новіков 1993 року народження. Для створення агентурної мережі він безпідставно зупиняв українських громадян, які поверталися в Україну через прикордонні пункти РФ з іншими державами.

"Під час конфіденційної бесіди з українцями співробітник ФСБ за допомогою тиску та погроз намагався схилити їх до подальшої співпраці. Після повернення громадян в Україну вербувальник виходив на них через месенджер та давав завдання зі збору розвідувальної інформації", – додали у дописі. 

Суд визнав Новікова винним за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України. Мова йде про замах на шпигунство. Його засудили до 10 років позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ