Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Представники США, ЄС, НАТО та ОБСЄ обговорили безпекові заходи в Європі

Високий представник ЄС Боррель провів багатосторонні координаційні перемовини з Держсекретарем США Блінкеном, Генеральним секретарем НАТО Столтенбергом і країною-головою в ОБСЄ. Про це повідомили в представництві ЄС в Україні.

У контексті безперервної трансатлантичної та багатосторонньої координації щодо європейської безпеки у середу ввечері Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики/Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель взяв участь у перших чотиристоронніх телефонних перемовинах із Державним секретарем США Ентоні Блінкеном, Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і Польщею, країною, яка наразі головує в ОБСЄ.

Вони обговорили нарощування Росією свого військового контингенту навколо України. Також сторони торкнулися питання дипломатичних зусиль, які стосуються спроб Росії перевизначити безпекові заходи в Європі. Вони підтвердили потребу дотримуватися засадничих принципів чинної європейської безпекової архітектури, як це закріплено, зокрема, у рамках ОБСЄ.

Сторони підкреслили свою рішучість продовжувати інтенсивні консультації щодо визначення шляхів вирішення цієї ситуації за допомогою дво- і багатосторонніх дипломатичних кроків, а також, представляючи міцний, чіткий і згуртований трансатлантичний фронт.

Під час своєї зустрічі, яка відбулася у Бресті минулого тижня, міністри закордонних справ країн-членів ЄС погодилися й надалі зміцнювати координацію зі Сполученими Штатами і НАТО, а також зміцнювати співпрацю ЄС у рамках ОБСЄ. Вони попросили Жозепа Борреля координувати ці дії.

Чотиристороння телефонна розмова відбулася після цих дискусій та нещодавнього обміну думками між партнерами, включаючи з українськими колегами, а також перед перемовинами США із Росією.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС розглянуть це питання під час майбутньої зустрічі Ради ЄС, яка відбудеться в понеділок у Брюсселі. Жозеп Боррель запросив Ентоні Блінкена долучитися до цієї зустрічі.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ