Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Болівії пішов у відставку на вимогу армії

Ево Моралес
Ево Моралес
Опозиційні демонстранти, які протестували проти Ево Моралеса протягом трьох тижнів, святкують перемогу. Фото: Reuters
Опозиційні демонстранти, які протестували проти Ево Моралеса протягом трьох тижнів, святкують перемогу. Фото: Reuters
1/2
Президент Болівії Ево Моралес пішов у відставку на тлі масових протестів у країні, які почалися після звинувачень влади у фальсифікації президентських виборів у жовтні.

Він обіймав президентську посаду в Болівії з 2006 року і був оголошений переможцем виборів у жовтні, результат яких не визнала опозиція, - передає BBC Україна.

За кілька годин до оголошення Моралеса про відставку командувач Збройних Сил Болівії Вільямс Каліман заявив, що відмова Моралеса від влади дозволить вийти з політичної кризи, в якій перебуває країна.

"Ми пропонуємо президенту держави відмовитися від свого президентського мандата, аби дозволити умиротворення і підтримання стабільності заради добробуту нашої Болівії", - сказав пан Каліман.

У армії назвали недостатніми ухвалене в неділю рішення уряду провести нові президентські вибори, після того як аудит голосування 20 жовтня з боку Організації американських держав виявив "порушення норм".

У суботу на бік демонстрантів почали переходити окремі загони поліції у столиці країни Ла-Пас. Армія у неділю попередила, що "нейтралізує" будь-кого, хто піде зі зброєю на опозиційних демонстрантів.

У телезверненні до нації Ево Моралес заявив що залишає посаду, аби захистити своїх прихильників, будинки яких почали спалювати. Він закликав опозиційних демонстрантів припинити "нападати на братів та сестер, припинити спалювати та нападати".

"Мій гріх - бути представником корінного народу", - зазначив Моралес, який був першим представником корінного народу на посаді президента Болівії.

Разом з Ево Моралесом склав повноваження і віцепрезидент Гарсія Лінера.

"Переворот досяг успіху", - заявив він.

Оскільки у відставку пішла і 30-річна очільниця Сенату Адріана Салватьєра, наразі посада президента Болівії залишається вакантною.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у Румунії 10 листопада проходили вибори президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ