Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент України зустрівся з Діючим головою ОБСЄ

Як повідомили в прес-службі Президента України, Петро Порошенко провів зустріч з Діючим головою ОБСЄ, Федеральним міністром Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії Себастіаном Курцом.

Петро Порошенко привітав Себастіана Курца з обранням головою Австрійської народної партії. 

Глава держави привернув увагу до триваючого брутального порушення Кремлем Мінських домовленостей, свідченням чого є чергове загострення безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі. Було відзначено, що все частіше ціллю для обстрілів із застосуванням забороненого озброєння стають цивільні об’єкти.

Особлива увага була приділена зростанню випадків залякування спостерігачів ОБСЄ з боку проросійських бойовиків. Президент України наголосив, що головною метою російської тактики залякування спостерігачів ОБСЄ є максимальне обмеження доступу Місії до окупованої території аж до повного витіснення СММ ОБСЄ з регіону.

Петро Порошенко підкреслив необхідність посилення технічних можливостей Місії, що дозволить підвищити безпеку персоналу ОБСЄ, зокрема, через розширення можливостей для проведення віддаленого моніторингу.

Глава держави закликав Австрійське головування активізувати консультації у Відні щодо розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Петро Порошенко відзначив, що Кремль продовжує здійснювати кроки, які спрямовані на інтеграцію захоплених підприємств Донбасу до російської економіки. Це не лише перешкоджає імплементації Мінських домовленостей, але й підтверджує, що російська сторона заздалегідь готувала експропріацію українських підприємств на окупованих територіях. 

Президент України закликав Діючого голову ОБСЄ реагувати всіма можливими засобами на порушення Москвою прав українських громадян на окупованих територіях. Зокрема, він привернув увагу до подальшого блокування звільнення заручників на Донбасі, навіть попри завершення українською стороною так званої процедури верифікації.

Окремо було обговорено питання деокупації Кримського півострова. Петро Порошенко привітав рішення Комітету постійних представників ЄС продовжити дію «кримського пакету» санкцій на рік та висловив очікування, що воно буде підтримане на рівні міністрів закордонних справ ЄС 19 червня.  

Глава держави висловив впевненість, що сьогодні, коли Росія брутально порушує зобов’язання в рамках ОБСЄ, Австрія виходитиме з необхідності відновлення поваги до верховенства права, як у рамках головування в ОБСЄ, так і у питанні збереження, і, у разі необхідності, посилення економічних та секторальних санкцій ЄС проти РФ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ