Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Президент згоден на компроміси щодо Донбасу, але - проти автономії

Президент Володимир Зеленський зазначив, що в майбутньому законопроєкті про особливий статус Донбасу не можна говорити про автономію тимчасово окупованих територій, проте допустив, що в рамках закону будуть обговорюватися гуманітарні питання.

Про це він сказав журналістам під час прес-марафону в четвер, повідомляє Укрінформ.

“Що стосується закону про особливий статус. Ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Найголовніше обговорювати, що ми не можемо робити, а не те, що ми можемо. Я знаю, що є там гуманітарні питання, я знаю, що будуть говоритися питання з приводу мови, щоб вони мали регіональний статус російської мови. Я думаю, що багато компромісів гуманітарних, про які ми можемо говорити, виносити для нашого суспільства і будемо вирішувати, що коштує продовження війни і що не має високої ціни, і на що ми можемо погодитися, на що ми не можемо погодитися”, - сказав Президент.

Зеленський додав, що поки обговорювати закон про особливий статус немає сенсу, оскільки документу поки немає, а є рамки і червоні лінії, які ніяким чином не будуть відрізнятися від червоних ліній в цілому норманського формату і нормандського процесу.

“Є дуже багато питань, які, я знаю, ставилися раніше до умов закону про особливий статус, але вони, мені здається, самі собою вирішаться через те, що вирішила країна йти шляхом децентралізації. Тобто там дуже багато питань, я думаю, зніметься. Сам пакет законів про децентралізацію на всій Україні, він вирішує багато з цих питань. Я думаю, що будуть ще якісь питання, пов’язані з якимись відносинами, з особистістю відносин між тимчасово окупованими територіями і Російською Федерацією. Я впевнений, що з того боку ми будемо чути. Давайте почуємо. Іноді краще мовчати, ніж говорити. Тому давайте почуємо, а потім будемо ухвалювати рішення”, - сказав глава держави.

Він ще раз зауважив, що не підписує закон про особливий статус, якого немає в нормандському форматі.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що новий законопроєкт про особливий статус Донбасу почнуть розробляти не раніше, ніж відбудеться зустріч у нормандському форматі. Голова ВР також підкреслив, що Україна та український парламент прикладуть максимум зусиль, щоб це зробити раніше, оскільки з нового року закінчується термін дії закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ