Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Проблема щодо газу в Україні спричинена внутрішнім та зовнішнім чинниками – Роман Дідусь

„Проблема щодо газу в Україні викликана двома чинниками – внутрішнім та зовнішнім. Росія скоротила подачу газу на Україну на 25%, а „Укрнафта” через проблеми на тендерній основі в скорому часі припинить видобуток та подачу газу”, - про це сьогодні, 3 березня, у коментарі „Гал-info” розповів голова комісії з питань ПЕК Львівської обласної ради Роман Дідусь.
Він зазначив, що „Росія припинила подачу газу у зв’язку із заборгованістю України, але це тільки політичне питання, і оскільки це зовнішня причина, вона не спричинить серйозних наслідків, не буде відчутною для населення та виробництва, хоча наразі точно сказати важко, адже ціна не затверджена. Внутрішнє питання значно серйозніше: «Укрнафта» припиняє свою діяльність на певний час через жахливі тендерні умови, які створюють нерентабельні умови для учасників тендеру, адже з 70 тис. за договір потрібно 30 тис. віддати на тендер. Саме вони спричинили несприятливі обставини в сфері видобутку газу на сьогоднішній день”.
За його словами, вже два місяці робота по видобутку  газу ведеться за договорами, вона буде продовжуватись до того моменту, доки не вичерпаються запаси зі старих свердловин, адже не бурять нових свердловин для видобутку газу, не впроваджується  нічого нового, не закупляються комплектуючі. Якщо не запровадити нові тендерні умови, які не будуть збитковими, то приблизно через місяць створиться кризова ситуація з видобутком газу в Україні.
 Нагадаємо, від сьогодні "Газпром" обмежив подачу газу Україні на 25%, а минулої п’ятниці, 29 лютого, правління «Укрнафти» ухвалило рішення про початок з третього березня процедури зупинення з метою консервації 140 газових свердловин через низькі ціни на природний газ, встановлені для компанії Національною комісією регулювання електроенергетики України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ