Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект «Домашня опіка» стартував у трьох нових містах України

Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» розширює всеукраїнську соціальну програму «Домашня опіка» – безкоштовну медико-соціальну допомогу самотнім літнім людям. Відтепер проект функціонує не лише в Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї, Бориславі, Хмельницькому, Дніпрі, – а й в Харкові, Краматорську та в Чорткові. Зокрема на сході України проект адаптований до потреб вимушених переселенців. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як повідомили у благодійному фонді «Карітас України», розширення програми та відкриття нових центрів «Домашньої опіки» – відповідь на гострий суспільний запит про допомогу людям похилого віку, немічним та важкохворим. Такий проект – наразі єдина альтернатива роботі державних соціальних служб, які не можуть надати послуги всім потребуючим через велику завантаженість і нестачу кадрів.

Наразі догляд працівників «Домашньої опіки» постійно отримують майже 700 підопічних похилого віку, в яких немає рідних і близьких людей. З них понад 200 осіб – вимушені переселенці на сході України.

Довідка.

Діяльність «Домашньої опіки» спрямована на покращення якості життя людей, які опинились у скрутних обставинах: тих, які не можуть вийти з дому через недугу чи старість, і про яких нема кому подбати. Водночас – це можливість для людини залишатись вдома і безкоштовно отримувати допомогу, не змінюючи звичні умови на лікарняний стаціонар чи притулок. З підопічними проекту працюють соціальні працівники та медсестри, а з вимушеними переселенцями на сході України працюють лікар та психолог.

Проект реалізовує кваліфікована команда, яка впроваджує в Україні міжнародні практики медико-соціальної роботи за зразком аналогічних програм у Німеччині, Франції та Австрії. Карітас України втілює проект вже 17 років.

«Домашня опіка» включає: догляд за хворими – перевдягання, зміну постільної білизни, гігієнічні процедури; медичні послуги – вимірювання тиску, пульсу і температури тіла, надання ліків, обробку ран, масажі, розтирання, лікувальну фізкультуру; ведення домашнього господарства – придбання продуктів, приготування їжі, годування, миття посуду, прибирання в помешканні, прання і прасування. Працівники проекту також допомагають з юридичними питаннями – сплатою комунальних послуг, отриманням субсидій; організовують дозвілля та спілкування, консультують підопічних та їхні родини.

В центрах «Домашньої опіки» функціонують соціальні пральні, а також можна позичити реабілітаційне обладнання. Загалом за час роботи проекту допомогу отримали понад 13000 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ