Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проект сміттєпереробного заводу у Львові можуть зупинити

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/3
Цього року у Львові має розпочатись будівництво сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій, 13. Про те, на якому етапі перебуває реалізація проекту та чому на це досі не витратили жодних коштів Гал-інфо розповів директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря.

Як відомо, проектуванням заводу з переробки сміття у Львові займається ТОВ "Інститут проектування "Комфортбуд". Станом на тепер, добігає кінця перший етап виконання робіт - так звана стадія "ТЕО" (техніко-економічне обґрунтування). Цей етап повинен був завершитись ще 29 травня, однак його формально затримує процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД).

"Перший етап закінчений, але є його частина, яка не залежить від "Комфортбуду". Це звіт про оцінку впливу на довкілля, який має бути в складі ТЕО. Якщо цей звіт не буде затверджено, то проект зупиниться", - наголосив Вадим Ноздря.

"Щодо роботи, яка ведеться, то отримано вихідні дані від замовника, укладено договір на розробку ОВД, а також укладено договір з фірмою, яка допомагає нам розробляти технологію. Тобто на сьогодні робота ведеться і не зупиняється", - додав директор ТОВ "Інститут проектування "Комфортбуд" Андрій Вишневський.

Вадим Ноздря також пояснив, чому на реалізацію проекту будівництва сміттєпереробного заводу досі не було витрачено жодних коштів:

"Враховуючи умови договору з організацією "Комфортбуд", розрахунки відбуватимуться після завершення роботи, тобто після позитивного висновку комплексної державної експертизи. "Комфортбуд" взяв на себе зобов'язання і тут немає жодних авансових платежів".

Він додав, що єдині витрати, які на сьогодні понесло ЛКП "Зелене місто", - це землевпорядні роботи на суму близько 50 тисяч гривень.

"Авансів за проектно-кошторисні роботи ми не сплачували", - наголосив чиновник.

Що відомо про будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

Крім цього, керівник ЛКП "Зелене місто" повідомив, що нині є лише 4 організації, які скерували до Мінприроди зауваження щодо проекту сміттєпереробного комплексу у Львові.

"Мінприроди оприлюднило зведену інформацію щодо зауважень, які надійшли від різних громадських організацій. Це зауваження від МБО "Екологія-Право-Людина", неофіційне зауваження із посиланням на «Львівський аеропорт», а також від ЛМГО "Відродження Знесіння" та ініціативної групи Кривчиць. Ці зауваження дуже схожі між собою, іноді навіть текст повторюється. Ми оперативно готуємо відповіді на них, ранжуємо на ті, які мають і які не мають впливу на процедуру оцінки впливу на довкілля", - наголосив Вадим Ноздря.

Позицію Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" висловила юрисконсульт Наталія Городецька.

"Ми звернулись до Європейського екологічного бюро. Це мережа, яка налічує близько 160 експертних організацій у сфері відходів. Ці організації не підтримують такий комплекс, який планують збудувати у Львові. Тобто комплекс потрібен, але в дещо іншому вигляді. І в наших пропозиціях ми чітко описали яким цей комплекс мав би бути. Це має бути сортувальна лінія та анаеробне зброджування. Але як ми бачимо на досвіді європейських країн, це не може бути виробництво RDF палива", - зазначила юрисконсульт.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Наталія Городецька також наголосила на необхідності роздільного збору відходів на первинному етапі - тобто мешканці самі повинні сортувати сміття і викидати його у окремі контейнери, аби відходи перероблялись, а не потрапляли на полігон. 

Відповідні рекомендації Європейське екологічне бюро надіслало у формі листа, адресованого ЄБРР, а також Міністру екології та природніх ресурсів України Остапу Семераку, голові ЛМР Андрію Садовому та голові ЛОДА Олегу Синютці. У зверненні йдеться про те, що механіко-біологічна переробка відходів визнана в Європі як неефективний спосіб вирішення проблеми.

У відповідь на це Вадим Ноздря наголосив, що розвинені країни Євросоюзу випереджають Україну на десятки років. Разом з тим в деяких країнах працює безліч схожих комплексів і більше половини з них - дійсно ефективні.

"У питанні поводження з ТПВ ми відстаємо на 10 років від Польщі чи Болгарії. Ми хочемо дочекатись нових технологій, які будуть реалізовуватись в інших країнах, хоча і там ці комплекси діють. Але ми не можемо собі дозволити нічого не робити і просто вислуховувати поради. Ми повинні пройти свій шлях, адже в нас ще не працює жоден такий комплекс", - наголосив директор "Зеленого міста".

Крім цього, Вадим Ноздря зазначив, що лист Європейського екологічного бюро практично не містить протиріч із тим проектом сміттєпереробного заводу, який планують реалізувати у Львові.

"Якщо сприймати цей лист буквально, начебто не треба будувати завод із механіко-біологічної переробки сміття і не треба виробляти умовне паливо для цементного заводу, тоді необхідно ставити питання про внесення змін до Національної стратегії управління відходами, тому що там це прямо передбачено".

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Залишається невідомим, чи Європейський банк реконструкції і розвитку, який надав кредит на будівництво заводу, а також Мінприроди братимуть до уваги пропозиції Європейського екологічного бюро.

Львів отримав 35 мільйонів Євро на сміттєпереробний комплекс та рекультивацію Грибович

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ