Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що відомо про будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/5
У Львові стартував проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу в місті та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах.

З цієї нагоди сьогодні, 28 вересня, директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря розповів журналістам про деталі обох проектів, а також пояснив чому місто витратить на це понад 100 млн євро кредитних коштів.

Як відомо, питаннями будівництва заводу та рекультивацією старого сміттєзвалища віднедавна займається новостворене ЛКП «Зелене місто». Саме це підприємство відповідає за одержання кредитного і грантового фінансування обох проектів.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Європейський інвестиційний банк виділить Департаменту фінансової політики ЛМР кредит на суму 75 млн євро. Ці кошти планували розподілити так: 30 млн євро на рекультивацію полігону ТПВ у Грибовичах, а 45 млн євро на будівництво сміттєпереробного комплексу на території ТЕЦ-2 у селищі Муроване.

Однак, як пояснив Вадим Ноздря, угода з ЄІБ була погоджена ще у 2016 році. У новому році з’явилась додаткова можливість одержання гранту від фонду Екологічної підтримки за сприяння Європейського банку реконструкції та розвитку. Передбачається, що ЄБРР надасть місту фінансову підтримку на суму 25 млн євро, а друга частина, яку теж допомагає отримати ЄБРР, – це грант «Е5Р» – 10 млн. євро. Також буде складова фінансування з міського бюджету на рівні приблизно 10% (100 млн гривень).

Грантові кошти вирішили призначити саме на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Разом з тим, виділений ЄІБ кредит планують повністю витратити на будівництво заводу (це щонайменше 30 млн євро без ПДВ), а також частково на рекультивацію старого сміттєзвалища та на облаштування регіонального полігону ТПВ, запевнив Вадим Ноздря.

Директор ЛКП «Зелене місто» також розповів, як виглядатиме майбутній сміттєпереробний завод потужністю 240 тисяч тон в рік. За його словами, там використовуватимуть технологію механіко-біологічної переробки ТПВ. Технологія передбачає сортування, висушування, зневоднення та компостування відходів з метою значного зменшення їхнього об’єму. Всі цінні вторинні ресурси будуть відсортовуватись – для цього передбачено декілька стадій сортування. На думку Ноздрі, такий метод дозволить зменшити об’єм ТПВ на 70%. Ті ж відходи, які залишаться, після переробки потраплятимуть на спеціально збудований полігон. Технологія їхньої переробки гарантуватиме відсутність будь-яких шкідливих впливів на екосистему, запевнив Вадим Ноздря.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Окрім цього, «Зелене місто» сподівається, що на заводі вироблятиметься тверде відновлене паливо, яке прийматимуть цементні заводи для подальшої експлуатації. Разом з тим, директор підприємства наголосив, що на території заводу спалювати відходи ніхто не буде. Він також додав, що через брак коштів добування біогазу на підприємстві не відбуватиметься, оскільки це потребує додаткових 20 млн євро.

Під час розробки концепції майбутнього сміттєпереробного заводу фахівці «Зеленого міста» зважали на досвід інших країн Європи, де застосовують подібну технологію механічного сортування і біологічної стабілізації органічної фракції. Зокрема, йдеться про Болгарію та країни Прибалтики, де, так як в Україні, існує проблема із сортуванням відходів.

«Технологія, реалізована в цих країнах, відповідає і на наші виклики, пов’язані з наявністю великої кількості органічної фракції, будівельного побутового сміття, а також з тим, що відходи є несортовані», - пояснив Вадим Ноздря.

Станом на вересень 2017 року відомо, що «Зелене місто» спільно з французькими фахівцями готує необхідну документацію для початку будівництва заводу. На сайті ЄБРР опубліковано майбутній двоетапний тендер, де вже зареєструвалось понад 20 компаній. Перший етап тендеру розпочнеться, ймовірно, у ІV кварталі 2017 року. А в березні 2018 року тендер завершиться і стане відома назва компанії, з якою підпишуть єдиний контракт на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові.

Щодо рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах, то реалізація цього проекту повинна розпочатись швидше. Станом на зараз, комплексний проект рекультивації чекає на громадські обговорення та спеціальну експертизу.

«Нам буде непросто знайти підрядну організацію, яка б дійсно мала досвід реалізації таких проектів. Це нелегка і досить небезпечна робота», - наголосив директор ЛКП «Зелене місто».

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Варто наголосити, що еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войцехівська розповіла журналістам про певні застереження щодо концепції майбутнього сміттєпереробного заводу. Зокрема, вона вважає, що обрана технологія стане застарілою вже тоді, коли львів’яни навчаться сортувати відходи.

 «Що Львів далі робитиме із висушеним і зневодненим сміттям? Для чого витрачати мільйони євро на такі технології, реалізація яких не існує в майбутньому?», - наголосила еколог.

Алла Войцехівська також розповіла, що у Вільнюсі схожа система дала збій, оскільки висушені відходи немає куди дівати – місцеві цементні заводи не приймають тверде відновлене паливо, а тому гори сміття лежать на полігонах. Еколог також висловила думку, що майбутній завод готуватиме паливо для ТЕЦ-2, яке категорично не можна спалювати на такій станції.

У відповідь на побоювання Алли Войцехівської, директор «Зеленого міста» Вадим Ноздря пообіцяв невдовзі представити детальну концепцію сміттєпереробного заводу у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ