Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Програми обміну в університетах Польщі

Програми з міжнародного обміну студентами, які є поширеними у польських вищих навчальних закладах, підвищують рівень навчання в університетах та розширюють кругозір молоді, сприяють зміцненню міжнародних та міжкультурних зв’язків, - Освіта.ua

Міжнародні програми з обміну студентами поділяються на дві основні групи.

Перші – це прямі угоди між вишами, містами, країнами, що мають партнерські стосунки. На державному рівні такі програми є дипломатичною формою, що підтримує зміцнення культурних, економічних зв’язків.

Для університетів участь у таких програмах – це перш за все обмін досвідом, перейняття передових освітніх методів у партнерів для підвищення рівня навчання і викладання у власному ВНЗ. Розраховані програми першого типу на студентів з Європи, Росії, США, Австралії та інших країн.

Друга група – це програми ЄС - Erasmus та Erasmus Plus, що входять в програму «Безперервна освіта». Вони сприяють євроінтеграції та посиленню культурних, національних та економічних зв’язків на європейському просторі.

Такі програми створені, щоб розвивати європейську молодь лінгвістично, освітньо, культурно та підтримувати високий рівень викладання в навчальних закладах. Вони розраховані на студентів та викладачів.

Фінансування цих програм відбувається завдяки різним державним та недержавним фондам. Тому під час обміну студенти (викладачі) отримують щомісячну стипендію в розмірі від 400 до 1000 євро на житло, харчування, медичну страховку тощо. Розмір стипендії залежить від програми, ВНЗ та країни навчання.

Юрій Ващенко, студент четвертого курсу Академії Леона Козмінського (Варшава), який недавно приїхав з Ісландії, де провчився один семестр в Університеті Рейк’явика, розповідає, що взяти участь у програмі (в його випадку - це Erasmus) було досить легко. Для участі в програмі потрібно було подати до Еразмус усього декілька документів. Це довідка про успіхи в навчанні (виписка оцінок), сертифікат про знання англійської мови, підтвердження участі у конференціях, семінарах, форумах та лист у довільній формі, у якому обґрунтовано бажання навчатися саме в обраному закладі.

Студент стверджує, що програми обміну студентами відкривають перед молоддю увесь світ і дають необмежені можливості.

«Наша група була повністю інтернаціональною, з 30 студентів лише п’ятеро були ісландцями. Це дозволило мені познайомитися з людьми з різних країн, навіть із різних континентів, здобути багато корисних контактів для майбутньої кар’єри», - підкреслює Юрій Ващенко.

Аналізуючи досягнення польських студентів українського походження, польсько-українська програма «ОсвітаПоль» вкотре акцентує увагу абітурієнтів та їх батьків на тому, що освіта в Польщі – це необмежені можливості та гарна перспектива на майбутнє для української молоді.

ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ