Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Протест у Чехії став "найбільшим з часів падіння комунізму"

Десятки тисяч людей вийшли на протест у столиці Чехії, Празі, із закликами до відставки прем'єр-міністра Андрея Бабиша. Його звинувачують у шахрайському використанні дотацій від ЄС. Про це пише ВВС Україна.

Про це пише ВВС Україна.

Організатори заявили, що на мітинг у вівторок прийшло 120 тисяч людей.

Якщо цю інформацію підтвердять офіційно, акція стане наймасовішим протестом у Чехії з часів "оксамитової революції" 1989 року, після якої президентом ЧССР обрали правозахисника Вацлава Гавела.

Прем'єр-міністр Бабиш відкидає звинувачення в перевищенні повноважень, попри появу проекту доповіді ЄС, автори якої вимагають повернення мільйонів євро субсидій, виділених Чехії.

Хто протестує?

Група "Мільйон моментів за демократію" організовує масові протести з кінця квітня. Попереднього разу, близько десяти днів тому, на акцію на Вацлавській площі вийшло приблизно 50 тисяч людей.

За словами організаторів, у вівторок до протестів приєдналося удвічі більше людей. Якщо це правда, то це - найбільший протест у Празі за останні 30 років.

Протестувальники тримали портрети Бабиша з написом "йди". Оратори зі сцени звинувачували прем'єра у злочинах.

Що сталося?

Колишній комуніст Андрій Бабиш - другий за обсягом статку громадянин Чехії.

Він прийшов до влади 2017 року на чолі популістської партії ANO, що виступала на гаслах євроскептицизму та боротьби з корупцією.

Незважаючи на кампанію за відставку Бабиша, його партія на виборах до Європарламенту минулого тижня прийшла першою, набравши 21,2% голосів.

Минулої п'ятниці в пресу просочилася чорнова версія доповіді Єврокомісії про Бабиша, автори якої дійшли висновку, що прем'єр повинен повернути ЄС кілька десятків мільйонів євро, виданих в субсидіях.

Бабиш передав свій холдинг Agrofert в управління синам за два місяці до того, як прийшов до влади в 2017 році, проте в Єврокомісії дійшли висновку, що він як і раніше отримує прибуток від компанії.

Від Бабиша можуть зажадати повернення близько 17,5 млн євро. Сам він називає звинувачення на свою адресу "брудною брехнею".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ