Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Противники Лукашенка планують паспорти «нової Білорусі» - ЗМІ

Опоненти президента Олександра Лукашенка у вигнанні зустрілися в Польщі, напередодні третьої річниці своїх невдалих протестів після виборів, щоб продемонструвати єдність і спланувати стратегію, включаючи видачу паспортів «Нова Білорусь»

Про це повідомляє видання Reuters.

Створений у серпні 2022 року Світланою Ціхановською самопроголошений уряд у вигнанні відкрив понад 20 альтернативних посольств та інформаційних центрів за кордоном.

40-річна Ціхановська, колишня вчителька англійської мови, яка втекла після того, як балотувалася проти Лукашенка на виборах 2020 року, які критики назвали сфальсифікованими, сказала, що опозиція домагатиметься міжнародного визнання альтернативних паспортів.

Як зазначає видання, виступаючи в готелі у Варшаві перед кількома сотнями активістів, у тому числі незалежними ЗМІ та громадськими групами, Ціхановська закликала опозиційні сили за кордоном об’єднатися та підтримати створення руху «Нова Білорусь».

«На жаль, останні три роки навчили нас завжди готуватися до гіршого. Ми звикли, що найсильнішого бажання недостатньо, щоб змінити гнилу систему. Ми звикли до того, що через політику режиму нашу мирну Білорусь сьогодні називають країною-агресором – і ставлять в один ряд з Росією», - », — сказала вона.

Ціхановська зазначила, що опозиція організовує ініціативи з просування білоруськомовного театру, книгодрукування та освіти.

«Це дозволяє нам зберегти нашу ідентичність – і передати наші національні цінності новому поколінню білорусів», – сказала Ціхановська.

Росія довгий час була де-факто першою мовою, а використання білоруської мови влада розглядала як проопозиційну.

Протести проти перемоги Лукашенка на виборах 2020 року, яка офіційно була переконливою, тривали кілька місяців, перш ніж були придушені силами безпеки, що спричинило масовий відхід білорусів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ