Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Провідна неділя: звичаї та прикмети дня

Сьогодні, 1 травня, Провідна неділя – день для поминання померлих і молитви за них.

Як і кожен тиждень за церковним уставом, Провідний тиждень розпочинається з неділі, яка є другою неділею після свята Воскресіння Христового. Вона має назву Провідної.

Наші предки вірили, що на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Впродовж тижня після Великодня заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок.

А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Традиції і звичаї на Провідну Неділю

У Провідну неділю християни моляться на кладовищі та запалюють свічки – символ продовження молитви.

З давнини існує звичай – поминальний обід на цвинтарі, як невіддільна складова проводів. Проте священики кажуть, що обід можна справити й вдома, адже кладовище – це святе місце, тому не варто там їсти, а тим паче вживати алкоголь.

І, найголовніше, що церква забороняє робити на Провідну неділю та в поминальний тиждень – споживати алкогольні напої на цвинтарі.

Що готують на Провідну неділю

Коливо – це поминальна страва, яку готують не тільки на Провідну неділю, але і на поминки по тільки-но померлому родичу. Зазвичай його готують як кутю. Але ще поливають медовим або цукровим сиропом а потім зверху з родзинок викладають хрестик.

Ще за язичництва господиня, окрім колива, у ці дні готувала страви, які особливо любили померлі при житті. 

Прикмети Провідної неділі

Для покращення матеріального становища і стану здоров'я господині обмивали ікони джерельною водою. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою.

Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров'я і поправити фінансове становище.

Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Джерело: radiotrek.rv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ