Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні сьогодні вшановують пам’ять мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

17 вересня за новим церковним календарем (30 вересня за старим) - день пам'яті святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

Софія жила в I столітті і була вдовою родом із Мілана, але разом зі своїми доньками – Вірою, Надією і Любов'ю – мешкала в Римі. Сама Софія була християнкою, в цих же традиціях виховувала і дочок.

Чутки про мудру і доброчесну Софію дійшли до імператора Адріана, і він вирішив змусити її і дочок принести дари богині Діані. Він велів їм на три дні відправитися в будинок до багатої пані, яка повинна була спостерігати за ними. Софія розуміла, що чекає на них, і намагалася всіляко підтримати дівчаток.

Незабаром імператор запропонував їм поклонитися язичницьким богам, але Віра, Надія і Любов відмовилися. Розлючений правитель наказав катувати Віру на очах у сім'ї, але тортури не приносили їй жодної шкоди. Тоді дівчинку наказали стратити. Слідом за нею імператор розправився з Надією і Любов'ю. Старшій, Вірі, було 12 років, середній, Надії – 10, а Любові – 9. Тіла дочок Адріан віддав матері – вона поховала їх за християнськими звичаями і через три дні померла на їхній могилі.

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть Покрова і зима:

  • якщо цього дня ранок похмурий – усі наступні дні будуть теплими;
  • журавлі відлітають у теплі краї – чекай морозу на Покрову;
  • погожий день – до холодної зими, а якщо йде дощ – буде багато снігу.

У народі 17 вересня – свято Віри, Надії, Любові, або Вселенські бабині іменини, образи християнських мучениць у народі стали символами жінок, усіх матерів і дочок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ