Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Природоохоронці показали стадо диких корів, що мешкають у Чорнобилі

Спочатку корови були свійськими, утім згодом після смерті господарів тварини почали жити на волі.

Про унікальних мешканців розповіли в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Науковці кажуть, що спочатку дві родини самоселів тримали свійських корів у місті Чорнобиль та селі Луб’янка (в останньому було 7 голів). Коли у 2016 році померли їх господарі, стадо почало жити на волі.

Тварини належать до поширеної на Поліссі української чорно-рябої молочної породи. У передвоєнні часи стадо налічувало до 20 голів.

У заповіднику зазначають, корови навчились виживати без людей, адже предки корів – вихідці з дикої природи. За кілька років стадо настільки здичавіло, що при появі людини чи автомобіля прудко втікало в найближчі хащі.

"На території зони відчуження чимало покинутих будівель, які стадо використовує для захисту від вітру та опадів.Кормів на заповідній території вдосталь. Навіть взимку, коли випадає сніг, тварини викопують суху траву копитами", - йдеться в дописі.

Зазначається, що в цих корів нема потреби доїтися як, наприклад, у свійських. Їх цикл лактації нормалізується і прив’язаний до народження телят.

З кінця 2018 року за унікальними мешканцями зони спостерігають фахівці заповідника. Їх висновок: корови здорові, здатні захищати себе і своїх телят.

"Цікаво дізнатись, як почувають себе унікальні мешканці Чорнобильського заповідника – стадо диких корів? Точно – добре. Живуть і пасуться в околицях Чорнобиля – там, де і звикли. Моніторинг науковців та світлини з фотопасток це підтверджують" - додають там.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ