Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада підтримала законопроект про моніторинг державних закупівель

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект про моніторинг державних закупівель (№4738-д), який розширює повноваження Державної аудиторської служби України (ДАСУ) в сфері державних закупівель.

Як повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ, за законопроект з урахуванням техніко-юридичних правок проголосували 226 депутатів на засіданні в четвер.

"Законопроект пропонує передати функцію моніторингу публічних фінансів Державній аудиторській службі", - зазначив голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук (фракція "Народний фронт"), представляючи законопроект.

Як повідомляли, законопроект передбачає зобов'язати замовників реагувати на рекомендації та зауваження Держаудитслужби. В даний час аудитори ДАСУ не мають інструментів, щоб вплинути на уникнення порушень на всіх етапах закупівель.

"Вони можуть реагувати на порушення тільки після торгів, коли підписано відповідні угоди і гроші перераховані. Рекомендації аудиторів щодо розірвання договорів не є обов'язковими до виконання і часто ігноруються порушниками", - зазначало Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Законопроект передбачає інтегрування в систему електронних торгів "ProZorro" механізму ризик-індикаторів, які повинні автоматично шукати підозрілі закупівлі. Такі будуть потрапляти в чергу на перевірку ДАСУ. Крім спрацьовування системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі можуть стати звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори також зможуть ініціювати перевірку будь-якої закупівлі.

Якщо замовник не усуне порушення і не аргументує своїх дій, ДАСУ зможе провести комплексну перевірку закупівлі й накласти відповідні штрафи за рішенням суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ