Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада попередньо підтримала заборону продажу лікарських засобів дітям до 14 років.

У середу, 2 червня, Верховна Рада України під час пленарного засідання ухвалила за основу проект закону № 5122 щодо заборони продажу лікарських засобів дітям.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це стало відомо в ході засідання ВРУ.

Законопроєкт у першому читанні підтримали 306 депутатів. 

“Наразі лікарські засоби, які повинні відпускатись аптечними закладами виключно за наявності рецепту, можна спокійно придбати, ігноруючи ці обмеження, а інколи навіть самі фармацевти можуть продати той чи інший лікарський засіб та закрити очі на відсутність відповідного рецепту. Такі явища є яскравими прикладами ситуації, коли законодавча норма є, проте вона не виконується”, — сказав голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних, представляючи законопроєкт у парламенті.

Депутати зауважили, що заборона на продаж ліків дітям – це лише перший крок для боротьби з дитячими самогубствами. 

Згідно з пояснювальною запискою, у законопроєкті шляхом внесення відповідних змін до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби”, пропонується встановити заборону на продаж лікарських засобів особам, які не досягли 14-річного віку.

У разі виникнення сумніву щодо віку покупця, відпуск лікарських засобів здійснюється за умови пред’явлення документа, що засвідчує його вік.

Як стверджують автори документу, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у доповіді до Всесвітнього дня запобігання самогубствам, щороку в світі близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, а кожні 40 секунд на планеті стається один випадок суїциду, 79% всіх самогубств припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу, випадки самогубства з використанням лікарських засобів займають друге місце у цьому переліку (причому близько 60% з яких вчинено неповнолітніми особами).

Лише по місту Києву, згідно зі статистичними даними спеціалізованої дитячої лікарні ОХМАТДИТ, за останні два роки цифри залишаються стабільними — 60 дітей на рік. З початку 2021 року фахівці зазначеного медичного закладу вже прийняли 25 таких пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ