Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада розгляне постанову про визнання Лукашенка загрозою міжнародній безпеці

Цього тижня у Верховній Раді планують розглянути проєкт Постанови №5560 про «Звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці».

Про це інформує пресслужба Fпарату ВРУ.

Зокрема під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк заявила: 

«Хочу доєднатись до цієї Постанови, в якій український Парламент висловлює вимоги до влади Республіки Білорусь щодо припинення незаконного переслідування опозиції, журналістів, негайного звільнення Романа Протасевича та інших політичних в’язнів».

За словами віцеспікерки, Верховна Рада також закликає посилити тиск на Білорусь, у тому числі шляхом запровадження обмежувальних заходів (санкцій) проти діячів режиму Олександра Лукашенка. На переконання О. Кондратюк, ця постанова має бути якнайшвидше розглянута і підтримана Верховною Радою вже у вівторок, бажано конституційною більшістю голосів.

Водночас, закликаючи міжнародні та європейські організації, уряди і парламенти держав світу застосувати санкції проти режиму Лукашенка, Україна має сама подавати приклад такої солідарності, переконана віцеспікерка.

«Тому варто звернутися до Президента і Ради національної безпеки та оборони України з проханням визначити перелік і терміново застосувати санкції проти конкретних осіб з оточення Лукашенка, а також чиновників, безпосередньо причетних до актів державного тероризму, систематичного порушення прав людини, переслідування та ув’язнення журналістів і політичних опонентів режиму», - наголосила Олена Кондратюк.

Окрім того, влада України має захистити права українців, які перебувають на території Білорусі, або планують повернутися додому.

«Знаємо, що є українські пацієнти, які очікують на операції в білоруських лікарнях. Тому звертаємось до Уряду та Міністерства охорони здоров’я з проханням забезпечити можливість лікування або підшукати альтернативу для проведення операцій для кожного українця, який не зможе цього зробити в Білорусі через посилення санкцій. МЗС має допомогти всім громадянам України, які цього потребують, безпечно повернутися додому з території Білорусі», - зауважила Олена Кондратюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ