Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада відправила у відставку генпрокурора Рябошапку

Верховна Рада 5 березня висловила недовіру і звільнила з посади генерального прокурора України Руслана Рябошапку.

Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні 263 голосами. Проти виступили 18 депутатів, утрималися — 73, - передає Громадське.

Ініціатор постанови про висловлення недовіри генпрокурору народний депутат від ʺСлуги Народуʺ Сергій Бужанський у виступі з трибуни Верховної Ради перед голосуванням звинуватив Рябошапку у бездіяльніності та лобіюванні інтересів п'ятого презедента України Петра Порошенка та його партії ʺЄвропейська Солідарністьʺ.

ʺВже весна, а де ж посадки весною? Немає. Вся країна чекала, що весною будуть посадки … Хтось за це має відповістиʺ, — сказав Бужанський і додав, що чинного генпрокурора підтримують лише партії ʺЄвропейська Солідарністьʺ та ʺГолосʺ.

Народна депутатка з фракції ʺГолосʺ Соломія Бобровська перед голосуванням сказала: ʺКоли я бачу, хто збирає підписи на відставку Рябошапки, я бачу, де справді тут ʺросійський слідʺ. А він — за трибуною (Верховної Ради — ред.). Сідайте, пане Бужанський!ʺ.

Голова комітету з питань правоохоронної діяльності Ради Денис Монастирський зазанчив, що наступний генпрокурор повинен продовжити реформувати прокуратуру.

ʺШість місяців тому ми надали безпрецедентні повноваження генпрокурору України на 2 роки. І мені не байдуже, хто їх буде виконувати. Реформа ГПУ має бути продовжена наступником генпрокурораʺ, — сказав Монастирський.

Депутат від ʺСлуги Народуʺ Святослав Юраш перед голосуванням розповів у коментарі hromadske, що підтримуватиме позицію презедента щодо генпрокурора.

ʺПрезидент, як бачите по його заявах, чітко свою позицію артикулював. Ми підтримуємо президента … Для мене зрозуміло, що коли ми говоримо про прокурора, то він є частиною цієї команди, яку запустили, відверто кажучи, щоб могти працювати. Весна настала, посадок немає — і у нас є питання, і в президента є питанняʺ, — сказав Юраш.

Перед голосуванням сам Рябошапка наголосив, що реформа прокуратури, яку розпочали за його керівництва, вже увійшла в історію через масове очищення та оновлення.

ʺВсього за 3 місяці з 28 років нова прокуратура живе за законом. Тому я стою у цій залі і саме тому стоїть питання моєї відствки. Через те, що ті, кого ми позбулися, хочуть повернутися і жити далі, як вони жили ці 28 роківʺ, — заявив Рябошапка.

Він зазначив, що за його керівництва в Україні почали карати правоохоронців за катування людей, зловмисників за незаконну вирубку та продаж лісів, організацію грального бізнесу, недбалість чиновників та розкрадання бюджетних грошей.

ʺПостанова побудована на відвертій брехні та маніпуляції. Мене не цікавить думка Бужанського (ініціатора постанови про висовлення недовіри генпрокурору — ред.) про реформу прокуратури. Для мене найкращою оцінкою є лист батька Катерини Гандзюк, який висловив сподівання, що її вбивць буде покарано. На незалежного прокурора не можна тиснути — його можна тільки звільнити. Я йду — але лише для того, щоб повернутисьʺ, — підсумував Рябошапка і одразу покинув залу засідання.

Зазначимо, перед голосуванням в колуарах Ради депутат від фракції ʺСлуга Народуʺ Олександр Дубінский не уточнив, чи є серед потенційних кандидатів на пост генерального прокурора хтось ще, крім Сергія Іонушаса, про якого ЗМІ повідомляли раніше.

Вранці 5 березня стало відомо, що увечері Верховна Рада проведе позачергове засідання, на якому розгляне питання про відставку генерального прокурора Руслана Рябошапки.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 04 березня парламентарі відправили у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука, після чого на його місце призначили Дениса Шмигаля.

Рада призначила новий склад Кабміну

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ