Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада встановила зарплату главі Нацагентства з повернення активів у 16,5 тис. гривень

Верховна Рада України встановила заробітну плату в розмірі 12 мінімальних зарплат для голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління отриманими від корупційних та інших злочинів активами. Відповідний законопроект №4056 у другому читанні підтримав 261 нардеп.

"Проектом закону передбачається на законодавчому рівні закріпити розміри посадових окладів працівників Національного агентства, що стане додатковою гарантією їх незалежності, а також усунути внутрішні технічні неузгодженості між положеннями цього Закону", - сказано в пояснювальній записці.

Зокрема, передбачається встановити розмір посадового окладу для глави Нацагентства в 12 мінімальних зарплат, його заступника - у 11, директора департаменту - 10, начальника відділу - 7 та провідного спеціаліста - 5.

При цьому главі агентства та його заступникам встановлюється також надбавка за особливий характер роботи та інтенсивність праці у розмірі до 75% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг.

Також голові, його заступникам, працівникам агентства виплачується додатково премія в розмірі тримісячної заробітної плати за умови успішної незалежної оцінки ефективності діяльності та успішного проходження щорічної оцінки виконання покладених обов'язків і завдань.

Голова антикорупційного комітету ВР Єгор Соболєв, представляючи редакцію законопроекту до другого читання, зазначив, що комітет вирішив підтримати три поправки до документу. Зокрема, мова йде про неможливість створення спецфонду у Нацагентстві, виключення права відомства на технологічну переробку та поправку, відповідно до якої вилучення грошей може мати місце лише в тому разі, якщо за висновком Національного банку банк належить до категорії неплатоспроможних.

"Уже не раз висловлювалися серйозні занепокоєння, що створення спеціальних фондів відкриває можливості корупції. Нагадаю, що законопроект встановлює високі зарплати, тому давайте всі їхні доходи та всі їхні витрати проводити прозоро через загальний бюджет. Друга поправка, в агентства забирається право технологічної переробки... І остання поправка, яку ми рекомендуємо ухвалити стосується процедури, коли йдеться про рахунки в банках, які Національний банк визнає проблемними або неплатоспроможними. Всі інші правки комітетом відхилені", - пояснив Соболєв.

Підкреслимо, що у попередній редакції законопроекту пропонувалося наділити агентство повноваженнями не тільки зберігати заарештовані активи, але і розпоряджатися ними, в тому числі правом реалізації, технологічної переробки або передачі в управління.

Крім того, 250 нардепів підтримали поправку щодо відкритості Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

РБК Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ