Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Радзієвський хоче змінити обличчя Дрогобича

Понеділок, останній день січня, став днем чергової зустрічі Дрогобицького міського голови Олексія Радзієвського з представниками місцевих медій. Спершу мер поінформував присутніх про події, що відбулися в місті за останній місяць й про зміни в соціальній та господарській сферах, а також про найближчі плани нової владної команди. Після цього Олексій Радзієвський відповів на відповіді журналістів.

Розмову з представниками преси міський голова розпочав з питань кадрових змін у ратуші: «Ми поступово виходимо на ті параметри діяльності ради, депутатського корпусу та виконкому, які були задекларовані нашою командою ще під час виборів». Головною складовою  своїх обіцянок і програмних положень Олексій Радзієвський вважає завдання повернути владу обличчям до людей. На його думку, влада не повинна бути формальним інститутом, а достеменно знати й ефективно вирішувати проблеми, наголосив, що сьогодні найбільше хвилюють дрогобицьку громаду. Саме з цією метою, підкреслив мер, проведено перший етап оптимізації кількісного складу чиновників. Вже сьогодні їх стало менше на 43 особи.

«Думаю, що жоден дрогобичанин негативу в тому не відчув» – сказав міський голова й  наголосив, що буде проведено другий й третій етапи цієї оптимізації…

Говорив мер і про те, що, на його думку, на належному рівні рівні відбулися у місті Новорічно-Різдвяні свята. Вперше за останні  за останні 20 років владі вдалося об’єднати у спільній молитві духовенство і вірних усіх релігійних конфесій присутніх в Дрогобичі. 13 січня на площі Ринок з нагоди Нового року відбувся подячний молебень за прожитий рік за участю священиків Української Греко-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Православної Церкви Московського Патріархату і Римсько-Католицької Церкви. Духовні отці благословили людей на «мирне тихе життя і благі намірення». Олексій Радзієвський висловив своє переконання в тому, що міжконфесійних конфліктів в місті не буде.

Минуло два з половиною місяці з часу початку роботи нової команди. За цей період відбулися  важливі події, підкреслив міський голова. Зокрема, п’ятого січня на 2-ій сесії міської ради  було затверджено бюджет 2011 року. Дохідна частина бюджету становить 257 млн. 392 тис. грн., видаткова – 257 млн. 242 тис. грн.

Для забезпечення функціонування бюджетної сфери Дрогобича, яка фінансується з місцевого бюджету, щомісяця необхідно 23-25 млн. грн. Цьогорічний бюджет напружений і виконати його буде дуже важко, тому кожен розпорядник коштів має у творчому контактів співпрацювати з податковою службою, допомагати виявляти резерви. Необхідна активна участь всіх виконавчих структур у наповненні бюджету. Саме наповнення бюджету стане мірилом оцінки роботи кожного посадовця. Найбільші резерви криються у земельному податку. Буде взято на облік кожен клаптик землі. Зважаючи на це, доручено терміново провести інвентаризацію землі.

Одним з основних питань влада вважає реанімацію виробничого сектору, позаяк Дрогобич завжди був крупним промисловим центром Львівщини. І нині в місті є унікальні підприємства, що виробляють продукцію, на яку існує попит. Олексій Радзієвський сказав, що вже є позитивні зрушення в цьому напрямку. Як приклад було наведено ТзОВ «Універсальна бурова техніка» (колишній Долотний завод), як за останній час виробило продукції на 25 мільйонів і продовжує нарощувати обсяги виробництва.
Кількість працівників тут до кінця року має зрости до 1200 – 1300 чоловік. Мер також уважає, що покращиться ситуація на машинобудівному заводі, адже є інвестор, готовий прийти на підприємство. Олексій Радзієвський запевнив, що невдовзі запрацює і нафтопереробний комплекс «Галичина». Допомогти в цьому обіцяють голова Львівської ОДА, уряд і адміністрація Президента.

Окремо міський голова говорив про проблему якісної питної води в Дрогобичі. Кожна людина в середньому на добу споживає близько 5 л води, якість якої не завжди є належною. Кабінет міністрів на покращення ситуації в Дрогобичі й на підтримку проекту «Чиста вода», сказав мер, пообіцяв надати фінансову підтримку в розмірі п’яти мільйонів гривень. Тож є надія, що невдовзі лікарні та школи отримуватимуть якісну чисту воду. Незабаром має відбутися зустріч очільників міста з послом Республіки Македонії. З ним буде оговорено питання ремонту наших за надбаних, чи не найгірших в області, доріг.

Також Олексій Радзієвський говорив про свої плани щодо озеленення міста. З другої декади квітня до початку травня буде висаджено 100 000 декоративних дерев і кущів в усіх мікрорайонах Дрогобича. Передбачено, що цей амбітний проект мера буде реалізовано переважно руками школярів і студентів. Хоча не виключає міський голова й участі депутатів. На клумби, дерева, взагалі на озеленення, наголосив Олексій Радзієвський, «ми грошей не шкодуватимемо». Загалом на благоустрій міста буде витрачено приблизно 30-35 мільйонів гривень, з них на ремонт доріг – 16 млн., вуличне освітлення – 10 млн. Кошти будуть не лише власні, міського бюджету: Радзієвський сподівається отримати дещицю з обласного та державного бюджетів.

Відповів мер і на запитання журналістів. Зокрема медійники почули, що в нас досі не проведено інвентаризацію земель і не визначено меж міста, що в створює надто серйозні проблеми. Сьогодні існує чимало «брудних» схем питанні надання земельних ділянок. Фактично ж, як уважає міський голова, відбувається елементарний дерибан землі. Тому віднині мер має намір змінити порядок розгляду земельних питань. Першим кожну заяву розглядатиме міський голова, а вже потім буде скеровано ту чи іншу заяву відповідним структурам, які відповідають за ці питання.

Запитували мера й про побудову сміттєпереробного заводу. Як сказав Олексій Радзієвський, днями прибуде до Дрогобича іспанська делегація – вже третій потенційний інвестор. Остаточне ж рішення, кому надати перевагу буде прийнято після ретельного й детального вивчення всіх пропозицій.

У відповіді на одне з запитань, Олексій Радзієвський заперечив, що в його команди є наміри об’єднати в одну установи освіти третю та п’ятнадцяту школи.

Окремо Олексій Радзієвський, зупинився на необхідности запровадження в місті сімейної медицини. За його словами, власне самі медики повинні бути зацікавлені в цьому. До речі, в березні Дрогобич прийматиме Всеукраїнський семінар з організації сімейної медицини за участю Міністра охорони здоров’я України.

І на завершення міський голова оптимістично сказав: «Ми таки доможемося того, щоби з ратуші відвідувачі виходили з гарним настроєм», повідомляє Майдан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ