Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Разумков виступив проти виборів на окупованих територіях

олова Верховної Ради Дмитро Разумков не підтримує внесення змін до постанови про місцеві вибори, які б дозволили їх провести на окупованих територіях Донбасу без відновлення над ним контролю. Водночас ініціатор змін, народний депутат від «Слуги Народу» Олександр Качура переконує, що близько 70% фракції готові їх підтримати.

Про свою позицію спікер Ради заявив в етері телеканалу «України 24», пише Громадське.

Він наголосив, що постанова Ради про місцеві вибори ніяк не пов’язана з Мінськими угодами. Разумков зазначає, що вибори на Донбасі згідно з Мінськими угодами — це дев’ятий пункт, однак вісім попередніх досі повністю не виконані.

«Тому зараз говорити, що постанова чомусь, комусь заважає, м’яко кажучи, не зовсім коректно», — заявив він.

Разумков нагадав, що постанова була ухвалена Радою відповідно до закону України, який говорить про те, що Рада оголошує місцеві вибори не пізніше, ніж за 90 днів до дати виборів.

«Сьогодні вносити будь-які зміни до цієї постанови — це піддати сумніву легітимність проведення виборів на всій території держави, тому що це суперечитиме чинному законодавству», — пояснив спікер Ради.

«Слуга Народу» «за»?

Автор змін до постанови про місцеві вибори Олександр Качура в етері «Україна 24» сказав, що близько 70% парламентської фракції «Слуга Народу» схиляється до того, щоб їх ухвалити. За його словами, остаточно депутати вирішили після виступу 18 вересня у Раді першого заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі Олексія Резнікова та глави Офісу президента Андрія Єрмака.

«На мій погляд, мудре рішення для того, щоб розблокувати процес мирний, для того, щоб 300 військовополонених повернулися, щоб розведення військ ще на трьох ділянках відбулося — нам треба внести все-таки зміни і виправити тут помилку, про яку я казав ще кілька місяців тому», — переконаний Качура.

Що за зміни?

Їх активно почали обговорювати після перемовин радників країн «нормандської четвірки» 11 вересня. На них українська сторона підтвердила, що Рада може ухвалити постанову, яка передбачатиме проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі без відновлення над ним контролю.

Після цього на перемовинах ТКГ Росія почала шантажувати українську сторону. Вона вимагає переглянути постанову, а у разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання конфлікту, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів нормандської четвірки.

Що вони передбачають?

Нинішня постанова про місцеві вибори, яку затвердила Рада, передбачає, що місцеві вибори на окупованих територіях можуть відбутися лише після припинення окупації, виведення усіх незаконних збройних формувань з території України та відновлення контролю за кордонами.

Водночас у запропонованих Раді змінах ці пункти відсутні. Так, вони передбачають, що місцеві вибори на окупованих територіях можна буде провести за умови повного роззброєння, демілітаризації та реінтеграції відповідно до стандартів Організації Об’єднаних Націй та Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ