Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

РБ ООН екстрено збирається через запуск ракети в КНДР

Рада безпеки ООН в неділю проведе екстрене засідання, щоб обговорити запуск балістичної ракети у Північній Кореї, - BBC.

Скликати засідання у Нью-Йорку просили США, Японії та Південна Корея, які засудили такі дії Пхеньяна.

Вони вважають, що дії КНДР порушують резолюції РБ ООН, які забороняють країні ракетні запуски із застосуванням балістичних технологій.

РБ ООН збереться в неділю об 11:00 за нью-йоркським часом (18:00 за Києвом).

У ніч на неділю Північна Корея здійснила запуск ракети дальньої дії з випробувального полігону на північному заході країни, повідомили південнокорейські та американські військові.

Після старту ракета полетіла на південь і, за наявними даними, пройшла над японськими островами Окінава.

Державне телебачення КНДР повідомило, що ракета успішно вивела на орбіту супутник.

День народження

Пхеньян стверджує, що з випробувального полігону Сохе провели запуск ракети-носія з штучним супутником Землі "Кванменсон-4".

Північнокорейське телебачення вранці в неділю повідомило, що запуск здійснили за особистою вказівкою лідера країни Кім Чен Ина і що країна планує запустити більше супутників у майбутньому.

Представник міністерства оборони Південної Кореї повідомив, що їхній військовий корабель зафіксував запуск ракети о 9:31 за місцевим часом.

Пхеньян стверджує, що його ракетна програма має мирний характер, проте США, Японія, Південна Корея і навіть дружній до КНДР Китай вважають, що запуск супутників є прикриттям для спроб режиму Кім Чен Ина створити міжконтинентальну зброю, здатну досягти західного узбережжя США.

Південнокорейські аналітики пов'язують ракетний пуск з днем народження Кіма Третього, який відзначатиметься 16 лютого.

Міжнародна реакція

Міжнародна спільнота різко засудила запуск ракети.

Держсекретар США Джон Керрі охарактеризував дії Пхеньяна як "велику провокацію, яка загрожує не тільки безпеці Корейського півострова, але й безпеці регіону та Сполучених Штатів".

Американський дипломат назвав це "грубим порушенням" резолюцій ООН, які забороняють КНДР проводити будь-які ядерні та ракетні випробування.

Китай заявив, що "шкодує" через дії Північної Кореї, однак закликав "утриматися від дій, які можуть збільшити напругу на Корейському півострові".

Пекін в принципі визнає право КНДР на мирне використання космосу, але в даний час ракетні запуски суперечать резолюціям РБ ООН, йдеться в заяві китайського МЗС.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе назвав дії Пхеньяна "неприйнятними", також зазначивши, що вони є прямим порушенням резолюцій Ради безпеки ООН.

Представник японського уряду, не вдаючись у деталі, заявив, що Токіо розгляне питання про посилення санкцій стосовно КНДР.

Раніше Японія заявляла про готовність перехопити ракету, якщо її політ загрожуватиме її території.

Південна Корея заявила, що планує обговорити із США розгортання новітньої системи протиповітряної оборони.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав КНДР "припинити провокаційні дії" і дотримуватися зобов'язань перед міжнародною спільнотою.

Востаннє Північна Корея запустила ракету дальнього радіуса в 2012 році, щоб вивести, за твердженням Пхеньяна, на орбіту штучний супутник. Однак експерти кажуть, що жодних його сигналів не зафіксували.

На початку цього року Північна Корея повідомила, що провела випробування водневої бомби.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ