Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Реакція країн на визнання Путіном "ДНР" і "ЛНР" та введення військ на окуповані території

Президент Росії Володимир Путін оголосив про визнання незалежності псевдореспублік "ЛНР" і "ДНР", а також у своїх відповідних указах доручив Міноборони РФ забезпечити "функції підтримки миру" російськими військовими на окупованих територіях.

В ОБСЄ засудили рішення Росії визнати окремі райони Донецької та Луганської областей України незалежними та закликали скасували це рішення

Чинний голова ОБСЄ та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт (депутат, Швеція) та генеральний секретар Парламентської асамблеї ОБСЄ Монтелла Роберто засудили рішення Росії про визнання окремих районів Донецької та Луганської областей України незалежними.

"Цей крок є порушенням міжнародного права та фундаментальних принципів ОБСЄ і суперечить Мінським угодам. Як і всі держави-учасниці ОБСЄ, Росія взяла на себе зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність інших. Ми закликаємо Росію негайно скасувати це рішення. Визнання лише посилить подальшу напруженість і відокремить населення, яке проживає в цих регіонах, від решти їхньої країни, України", - йдеться у повідомленні.

На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд назвала дії РФ "дурістю", а визнання Москвою незалежних регіонів "частиною її приводу для війни". 

"Президент Путін розірвав Мінські домовленості на шматки. Ми чітко дали зрозуміти, що не віримо, що він на цьому зупиниться", – сказала Лінда Томас-Грінфілд, маючи на увазі домовленості 2014 та 2015 років, які мали на меті припинити конфлікт між українською армією та підтримувані Росією сепаратисти на сході України.

Путін також у понеділок наказав розгорнути російські війська на Донбасі на сході України "зберігати мир".

"Ми залишаємось відкритими для дипломатії для дипломатичного рішення, однак дозволяти нову криваву баню на Донбасі ми не маємо наміру робити", - заявив посол Росії в ООН Василь Небензя в Раді Безпеки.

Більшість членів ради розкритикували Росію за її дії в понеділок. Посол Кенії в ООН Мартін Кімані засудив те, що він назвав тенденцією, коли могутні держави порушують міжнародне право без особливої ​​уваги, додавши: "Багатосторонність лежить сьогодні на смертному ложі".

Зазначимо, що вісім членів ради, включаючи США, Великобританію та Францію, підтримали прохання Києва про засідання Ради Безпеки після оголошення Путіна.

Президент Польші Анджей Дуда назвав рішення президента Росії Володимира Путіна «визнання незалежності» угруповань «ЛНР» і «ДНР» таким, що підриває порядок у Європі і вимагає «єдності і рішучої позиції» НАТО, ЄС та всього європейського регіону.

На думку президента Польщі, "лише тверда позиція і політичний захист України може затримати агресора. Санкції негайно!", – написав він у твітері.

При цьому Анджей Дуда наголосив, що розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським, якого запевнив, що Україна має від Польщі тверду підтримку.

Міністерство закордонних справ Чехії також заявило, що рішуче засуджує визнання Кремлем «незалежності» так званих «Донецької та Луганської народних республік».

Таке визнання є «явним порушенням Хартії ООН, Мінських домовленостей і Будапештського меморандуму 1994 року», йдеться в заяві чеського МЗС.

"Після незаконної окупації й анексії Криму у 2014 році йдеться про дальший крок, яким Російська Федерація довготривало ігнорує головний принцип міжнародного права і свої власні зобов’язання, що стосуються територіальної цілісності і суверенітету України", – наголошує МЗС Чехії і закликає Росію повернутись за стіл переговорів "в інтересах безпеки всього континенту".

Також прем’єр-міністр Чехїі Петр Фіала у твітері заявив про «про порушення міжнародного права і про акт агресії щодо сусідньої суверенної країни».

Словаччина також заявила, що відкидає рішення Росії. Словацьке МЗС у своїй заяві наголосило, що такий крок Москви є неприйнятним і розходиться із «декларованим інтересом шукати конструктивні рішення в дипломатичному діалозі у відповідних міжнародних форматах».

"Наша принципова закордонно-політична позиція – підтримка політичного суверенітету, незалежності і територіальної ціліснісності нашого сусіда – України", – йдеться у заяві.

Голова МЗС Канади Мелані Жолі повідомила, що Канада готує новий пакет санкцій проти Росії через визнання терористичних "республік".

“Канада разом із партнерами та союзниками жорстко реагуватиме на цю відверту зневагу до міжнародного права. Ми готуємося накласти за ці дії економічні санкції, які відрізнятимуться від тих, що були раніше підготовлені для реагування на можливе подальше військове вторгнення Росією в Україну" - про це йдеться у зверненні Мелані Жолі.

Туреччина також засудила дії РФ та закликала поважати міжнародне право. МЗС Туреччини заявило:

"Ми вважаємо це рішення Росії неприйнятним і відкидаємо його. З цієї нагоди ми наголошуємо на своїй відданості збереженню політичної єдності та територіальної цілісності України та закликаємо всі сторони використовувати здоровий глузд та повагу до міжнародного права".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ