Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Редакторська колонка в NY Times: Українська непохитна корупція

Учора в NY Times в редакторській колонці вийшла стаття Ukraine’s Unyielding Corruption. Посилання на неї та переклад подав Давид Сакварелідзе у себе на Фейсбук.

Український парламент у вівторок нарешті проголосував за відставку одіозного генерального прокурора України Віктора Шокіна. Сполучені Штати і європейські країни, які надали допомогу Україні, вже давно наполягали на його звільненні; за рік його перебування на посаді пан Шокін став символом глибоко вкоріненої культури корупції в Україні, не зумівши залучити до відповідальності жодного члена поваленого режиму Януковича або нинішнього уряду, блокуючи зусилля налаштованих на реформи депутатів.

На жаль, ніщо не може змінитися, якщо президент Петро Порошенко і парламент не погодяться призначити реальних борців з корупцією і не затвердять серйозну судову реформу.

Корупція була поширена в Україні з моменту здобуття нею незалежності, що живиться тісними зв'язками між політиками, олігархами і слабкою системою правосуддя.

Протести в 2014 році, які призвели до втечі президента Віктора Януковича, були в значній мірі спровоковані народним гнівом через монументальну корупцію і зловживання владою. Проте його повалення ще не показало результату.

У своїй промові в Одесі у вересні минулого року посол США Джеффрі Пайетт сказав, що корупція також небезпечна для України, як і підтримка Росією військового заколоту на сході України. А під час візиту в грудні минулого року віце-президент Джозеф Байден-молодший заявив, що корупція з'їдає Україну «як рак». Серед прикладів цитованих паном Пьятті був арешт у Британії $23 млн незаконних активів колишнього українського міністра екології Миколи Злочевського; проте офіс містера Шокіна заявив, що проти міністра не порушено жодної справи, і рахунки розморозили.

В останні години перебування на посаді пан Шокін звільнив заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе, колишнього прокурора Грузії, якого запросив президент Порошенко для боротьби з корупцією.

А до цього пан Шокін систематично очищав своє відомство від прокурорів-реформаторів.

Тепер генеральним прокурором став Юрій Севрук, близький друг Шокіна, якому він зможе довірити свої справи.

Пан Порошенко, який сам є продуктом старої системи, має безліч турбот з підтримуваними Москвою сепаратистами на сході і безперервною політичною нестабільністю в Києві, де уряд прем'єр-міністра Арсенія Яценюка висить на волосині.

Схоже, в цих умовах, пан Порошенко, прийняв триваючу корупцію як невелику ціну, яку потрібно заплатити за простір для маневру.

Але президенту, прем'єр-міністру і парламенту необхідно зрозуміти, що Міжнародний валютний фонд і країни-донори, в тому числі Сполучені Штати, не можуть продовжувати закопувати гроші в корумповане болото, поки уряд не почне будувати демократію, чого вимагали українці під час протестів.

Пан Порошенко просто не може дозволити одному з близьких друзів Шокіна зайняти місце чиновника, що звільнилося. Він має негайно відновити пана Сакварелідзе і почати широку суспільну дискусію про вибір наступного генерального прокурора, ясно даючи зрозуміти, що йому нададуть мандат для глибокої реформи, і що уряд його повністю підтримає..

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ