Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Резніков заявив про потребу створити п'яту підгрупу в ТКГ

У Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на окупованих територіях Донбасу необхідно створити п'яту робочу підгрупу — з підготовки повернення контролю над кордоном із Росією в тих місцях, у яких зараз такого контролю немає.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю «Радіо Свобода», пише Громадське.

За його словами, один із пунктів Комплексу заходів щодо виконання мінських домовленостей чітко визначає, що для інтенсифікації своєї роботи ТКГ може створювати робочі підгрупи.

Навіщо потрібна нова підгрупа?

Резніков вважає «помилкою» те, що при укладанні документа 12 лютого 2015 року в розпал боїв регулярних частин Збройних сил Росії проти України за Дебальцеве Україна погодилася на «єдиний пункт, що визначає послідовність виконання цих заходів».

Ідеться про те, що відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України в усій зоні конфлікту повинно початися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання на Донбасі, до того ж за умови виконання низки вимог.

«Ця помилка сьогодні не дає можливості нам продуктивно рухатися у вирішенні цього завдання. Тому якщо Росія дійсно налаштована на завершення цієї гібридної війни та припинення конфлікту з сусідньою Україною, вона має зрозуміти, що доведеться йти на поступки й дати можливість проконтролювати кордон», — сказав він.

Ну думку Резнікова, це буде зокрема «у прямому інтересі» РФ. Додає, що якщо російська сторона не довіряє безпосередньо українській прикордонній службі, Україна готова шукати компромісний варіант, коли «буде посередник у ролі міжнародного представництва». Наприклад, додаткова місія ОБСЄ з розширеним мандатом.

Зазначимо, що сьогодні працюють чотири підгрупи в ТКГ: гуманітарна, політична, економічна та підгрупа з безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ