Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Результати випробувань російської вакцини від коронавірусу стурбували науковців

Фахівці знайшли в графіках російського звіту щодо вакцини низку ідентичних фрагментів.

Міжнародна група дослідників висловила занепокоєння з приводу можливих неточностей в звіті про випробування російської вакцини від коронавірусу «Спутник-V», повідомляє УНІАН.

Як повідомляє «Naked Science», науковці схвильовані тим, що в деяких графіках зустрічаються повтори, а даних для перевірки результатів недостатньо. Відкритий лист з цього приводу підписали фахівці з Німеччини, Італії, США, Таїланду, Швейцарії та Японії. Документ адресували російським науковцям, а також редактору медичного видання The Lancet Річарду Хортону.

Стаття росіян була опублікована в The Lancet на початку вересня. У ній представлені результати першої та другої фаз випробувань вакцини «Спутник-V». Автори звіту стверджують, що вакцина допомогла виробити імунітет до Covid-19 у всіх здорових учасників дослідження і не спричинила серйозних побічних реакцій.

Фахівці з різних країн проаналізували звіт про «Спутник-V» і знайшли в його графіках низку ідентичних фрагментів. У деяких місцях дані сходяться в абсолютно не пов'язаних між собою експериментах.

«Нам здається, що спостереження такої кількості збігів в різних тестах малоймовірне», - йдеться в листі.

Часті збіги видаються вченим підозрілими, тому вони почали сумніватися в надійності дослідження. Фахівців також стурбувало, що автори звіту не надали вихідні дані, за допомогою яких можна було б перевірити точність графіків.

На думку авторів листа, російські науковці опублікували недостатньо інформації про пацієнтів, що одужали, які виступали контрольною групою, і не порівняли її з результатами, отриманими від різних груп добровольців.

Експерти також хотіли б бачити дані про кожного піддослідного і дізнатися, коли збирали плазму добровольців, скільки днів минуло з появи перших симптомів і отримання негативних результатів аналізів на коронавірус.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ