Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Річки на Марсі були більші за земні і проіснували довше, ніж вважалось

Вчені-геофізики з Чиказького університету провели дослідження на основі космічних знімків і встановили, що річки на Марсі були набагато товщі та більші і висохли набагато пізніше, ніж вважалося раніше.

Науковці припускають, що протягом мільярдів років Марс був домом для тисяч річок, навіть більш повноводних, що існують нині на Землі. Про це повідомляє Громадське.


За словами вчених, сьогодні сліди води на Марсі можна знайти у вигляді пари в атмосфері та льодовиків, які залягають під поверхнею планети. При цьому, вони впевнені, що сотні мільйонів років тому вода на Марсі існувала в рідкому стані: за допомогою космічних знімків дослідники виявили висохлі русла річок, заповнені нині гладкою галькою.

Тепер науковці намагаються з'ясувати, як виглядали ці річки та за яких умов існували. Зокрема, залишається "великою загадкою" тип клімату, який сприяв тим умовам на Марсі.

Ймовірно, існування річок у ранній історії планети зумовлювало те, що Сонце було набагато слабшим і менш яскравим, ніж сьогодні. Однак, за таких умов, клімат на Марсі був би дуже холодним і сухим.

"Навіть на стародавньому Марсі, коли протягом деякого часу він був досить вологим для річок, частина даних демонструє, що значний час Марс був дуже холодним і сухим", — стверджує автор дослідження Едвін Кайт, доцент кафедри геофізичних наук у Чиказькому університеті.

У пошуках істини Кайт і його команда вивчили знімки та моделі рельєфу понад 200 стародавніх русел Марса. Аналізуючи їхню ширину, крутизну і розмір гравію всередині них, вчені змогли встановити силу води в стародавніх марсіанських річках.

Науковці запевняють, що ці дані свідчать про те, що у річках Марса близько два мільярди років тому існував сильний і постійний потік води.

Таким чином, вода ще перебувала на Марсі набагато пізніше, ніж вважалось. Раніше вчені вважали, що вологий етап клімату планети припинив існування близько 3,5 мільярдів років тому.

Більш того, аналіз водозбірних площ Марса показав, що стародавні ріки були ширші, ніж річки, знайдені сьогодні на Землі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ