Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Різка зміна температури за вікном може стати підвищеною небезпекою чадного газу в квартирі

Від початку року на території Львівської області зафіксовано та підтверджено 54 випадки отруєння чадним газом. АТ “Львівгаз” пояснює, чому різке потепління впливає на кількість випадків отруєнь та нагадує про правила газової безпеки.
Львівгаз

У січні 2021 року на Львівщині зафіксовано 10 летальних випадків отруєння чадним газом. Причинами нещасних випадків, зазвичай, є легковажне відношення до газу та порушення правил користування.

Небезпечним є самовільне втручання в газову мережу, відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, встановлення газових колонок у приміщенні ванної кімнати, використання газових приладів для обігріву приміщень, встановлення пластикових вікон без провітрювачів та електровентиляторів у вентиляційні канали. Останнє навіть може призвести до зворотної тяги.

“Чадний газ не транспортується по трубах, а утворюється внаслідок неповного згоряння газу, дров, вугілля тощо. Якщо недостатня кількість кисню в повітрі, ризик отруєння зростає”, - зазначає начальник львівського відділення АТ “Львівгаз” Павло Сербан. 

Різка зміна погоди погіршує ситуацію. Підвищена вологість у зв’язку з таненням снігу та зміною атмосферного тиску впливають на наявність тяги, що у свою чергу сприяє утворенню чадного газу. 

Достатньо дотримуватись простих правил безпеки, щоб зберегти життя та здоров’я: 

  • перевіряйте наявність тяги в димоході та забезпечте чистоту вентиляційних каналів.  За допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка буде нерухомою – тяга в димоході відсутня - газовими приладами користуватись заборонено;
  • частіше провітрюйте приміщення, де є газові прилади;
  • не використовуйте газові плити для обігріву приміщень;
  • не вмикайте електровитяжку, якщо паралельно працює газовий прилад. Чадний газ замість того, щоб виходити через димохід - потрапляє до кімнати.

Чадний газ немає запаху, кольору та смаку, тому застрахованим від нещасного випадку не може бути ніхто. Знизити ризик отруєння можливо. Для цього потрібно встановити сигналізатор чадного газу - спеціального пристрою, який попереджає про витік чадного газу в помешканні. 

В разі виявлення несправностей газового приладу або наявності запаху газу необхідно перекрити контрольний кран, вийти з приміщення та викликати аварійну газову службу за номером "104".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ