Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росія намагалася продати в Туреччині український танкер

Державне агентство рибного господарства зупинило спробу заволодіння Російською Федерацією вантажним танкером "Таманський". Наразі судно перебуває у Туреччині, здійснюється пошук варіантів його повернення в Україну. Про це заявив на брифінгу голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

"Колосальними зусиллями з боку керівництва державного підприємства (ДП "Керченський МРП", яке перереєстроване в Києві - ред.) і Державного агентства вдалося зупинити продаж в Туреччині арештованого судна вартістю близько одного мільйона доларів. Схема, за якою намагалися забрати у держави судно "Таманський", є класичною і показовою. За схожими схемами Україна втратила один із найбільших риболовецьких флотів світу, який дістався у спадок від Радянського Союзу", - сказав Ковалів.

Він повідомив, що наразі на фінальній стадії перебуває підготовка позову до Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України про розрив фрахту і скасування заборгованості.

За словами Коваліва, арештоване судно зараз стоїть у турецькому порту, опрацьовуються варіанти його повернення. У планах - залучити новий екіпаж.

"Попередня команда тиждень чи два тижні тому спробувала втекти на літаку з Туреччини, але була зупинена та депортована", - зазначив голова Держрибагентства.

Нагадаємо, судно "Таманський", зафрахтоване у компанії CowenManagmant SA (Багамські о-ви, кінцевий власник - Російська Федерація), було заарештоване в Туреччині. Причина - фіктивна заборгованість перед фрахтувальником в розмірі більше мільйона доларів. Ця заборгованість була сформована начебто за ремонтні роботи на цю суму. Хоча, згідно з підписаними договорами, будь-які ремонтні роботи повинні здійснюватися виключно за рахунок фрахтувальника. Крім того, починаючи з лютого 2015 року фрахтувальник не виплачував Україні коштів за оренду судна. Його борг, за даними Держрибагентсва, сягає 600 тис. у.о.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ