Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія повинна повернути Крим Україні, — Держдеп США

Глава американської дипломатії Майкл Помпео нагадав світові про п'яту річницю підступної спроби анексії й окупації Росією українського Криму, підтвердивши міцну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України.

На цьому він наголосив у офіційній заяві, поширеній Державним департаментом США в середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Світ не забув цинічної брехні, до якої вдалася Росія, щоб виправдати свою агресію та замаскувати свої спроби анексії української території. Авторитетні держави не повинні миритися із застосуванням Росією сили проти мирного сусіда", - наголошується в заяві.

При цьому підкреслюється, що Москва намагається зруйнувати міжнародний порядок, підірвати основні свободи людини й послабити спільну безпеку.

"Сполучені Штати підтверджують свою непохитну позицію: Крим – це Україна, і його потрібно повернути під контроль України", - заявив глава Державного департаменту США.

Водночас, Помпео висловив "серйозну стурбованість" США у зв'язку з посиленням репресій російським режимом у Криму, а також кампанії тиску РФ проти будь-якого опору окупації українського півострова.

"Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, у тому числі членів кримськотатарської громади, ув'язнених через їхню мирну опозицію. Цей список включає Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Руслана Зейтуллаєва та близько 70 інших", - підкреслюється в заяві.

У цьому зв'язку держсекретар США звернувся з вимогою до Росії негайно покласти край усім зловживанням, припинити окупацію Криму, а також виконати зобов'язання за міжнародним правом, включаючи виконання законодавства про окупацію.

Представник американської дипломатії також наголосив, що Сполучені Штати зберігатимуть санкції проти Росії, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає в повному обсязі Мінські угоди.

"Сполучені Штати підтверджують свою непохитну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води", - наголосив державний секретар США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ