Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія тисне на ЄС, щоб той схилив Україну до поступок, – Олексій Гарань

«Загострення бойових дій і ескалація конфлікту – це тиск і на Україну, і на західних партнерів. Мовляв, якщо ви не будете приставати на наші умови, то конфлікт буде ставати ще гарячішим і гарячішим. Це спроба тиску на Європу, щоб вона своєю чергою здійснювала тиск на Україну й схиляла її йти на поступки», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.
Фото з uapress.info

Зокрема, мова йде й про висловлені міністром закордонних справ РФ пропозиції обговорити в нормандському форматі можливі зміни до української конституції, які, з точки зору Лаврова, не відповідають змісту Комплексу заходів від 12 лютого. Глава російського МЗС запропонував зіставити запропоновані Порошенком зміни до конституції та зобов’язання, які Україна взяла на себе в Мінську, а тоді змусити Київ привести їх у відповідність.

«Україна повинна пояснювати нашим західним партнерам, що не можна ставити воза поперед коня, й що спочатку потрібно говорити про виконання Росією базових пунктів угоди, – зазначив Олексій Гарань. – Україна почала імплементацію багатьох рішень Мінської угоди, не чекаючи на Росію. Однак, поки не вирішені питання 1,2,3, не можна переходити до питання 11».

Професор також прокоментував ініціативи президента Польщі Анджея Дуди щодо участі Польщі в переговорах стосовно Донбасу. На його думку, їх слід розглядати як спробу порушити питання про неефективність нормандського формату й підштовхнути світ до відновлення Женевського формату.

«Якщо говорити про заяву Дуди, що Польща може брати участь у переговорах, то вона радше є елементом дипломатичної гри та символічним тиском, в тому числі, на партнерів Польщі – Німеччину й Францію. Мені важко уявити ситуацію, за якої Росія погодиться на участь Польщі в переговорах. Ініціативу Дуди можна розглядати як спробу привернути додаткову увагу до формату переговорів і як спробу повернення до Женевського формату, в якому ЄС виступає як єдине ціле, а не лише Франція і Німеччина», – сказав професор.

За його словами, Україні було б вигідно повернулися до Женевського формату, в якому, крім ЄС, брали участь і Сполучені Штати, проте Росія опиратиметься цьому.

«Якщо дивитися з символічного боку, то для Володимира Путіна сісти поруч із Сполученими Штатами є певним елементом іміджу. Бачте, який я – змушую США сісти за стіл переговорів. Проте, з іншого боку, Росії невигідна зміна формату, тому вона буде опиратися. Очевидно, що повернутися до Женевського формату непросто, але це один із можливих варіантів розвитку подій», – припустив Олексій Гарань. 

Розмову вів Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ