Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Росія затягує розгляд справи про повернення скіфського золота з Нідерландів

Немає таких норм міжнародного права, які б працювали на користь Росії в питанні повернення скіфського золота з Нідерландів. Про це заявив Віце-прем`єр-міністр – Міністр культури В`ячеслав Кириленко у ефірі радіо «Ера FM». Повідомила прес-служба Мінкультури.

«Російська Федерація, наймаючи дорогих адвокатів, планомірно затягує розгляд справи щодо повернення скіфського золота з Амстердаму. Проте норми міжнародного права – на нашій стороні. Рішення щодо скіфського золота відповідно до процедури може бути ухвалене судом не раніше весни наступного року. Я переконаний, що суд Амстердаму вирішить справу на користь повернення скіфського золота до Національного музею історії України, де воно зберігатиметься до звільнення тимчасово окупованого Криму», - сказав він.

Нагадаємо, кримські музеї хочуть повернути собі колекцію скіфських коштовностей, яка експонувалася в рамках виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря" в археологічному музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університету з лютого по вересень 2014 року. Її було сформовано з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - у Криму. Після закінчення виставки 31 серпня 2014 року музей Алларда Пірсона вирішив залишити у себе кримську частину колекції до відповідного рішення суду.
"Офіційна позиція України – експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово не знаходиться під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна", - заявили у Мінкультури України.

Зараз триває судовий процес, який музеї тимчасово окупованого Криму почали проти Амстердамського університету. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ