Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія здатна читати українські системи кодування інформації, – представник НАТО

23 вересня у Львові започаткувала роботу міжнародна конференція «Імплементація стандартів НАТО в Україні: здобутки та перспективи», під час якої представник Офісу зв’язку НАТО в Україні Бела Тецелі розповів про основні проблеми, що заважають поглибленню співпраці України з Альянсом, а також досягнення в цьому напрямку.
Фото - www.32spokes.ru

За його словами, Україна має пришвидшити зміни до законодавства, оскільки низка чинних законів не дають змоги просуватися в необхідному напрямку й покращувати обороноздатність України. Одним з прикладів цієї проблеми є захист інформації.

«Згідно з чинним законодавством, в Україні дозволяється захищати інформацію з використанням лише двох типів кодування. Один з цих типів – це алгоритм, запроваджений ще за Радянського Союзу. Ви гадаєте, Росія не знає цього кодування? Авжеж, знає, тому за бажання може легко зламати його. Україні потрібно більше працювати в цьому напрямку, надто в контексті подій в зоні АТО», – висловив переконання фахівець.

За його словами, на сьогоднішній день співробітництво України та НАТО має кілька напрямків і форм, основними з яких є робота Трастових фондів.

«Передусім це Трастовий фонд С4 (C4 Trust Fund), покликаний допомогти Україні модернізувати її системи безпеки. Він створений для роботи впродовж двох років. В межах цих двох років плануються короткотермінові програми (так звані «швидкі перемоги») та середньострокові проекти. Зокрема, йдеться про побудову системи інформаційної безпеки України», – зазначив він.

Ще один Трастовий фонд називається «Логістика та стандартизація».  Даний фонд допомагає Україні адаптуватися до стандартів НАТО в сфері логістики.

Разом із тим, пан Тецелі підтвердив, що швидкість адаптації України до стандартів НАТО значно підвищилася впродовж останнього року. Це засвідчує також те, що в Україні запрацювали згадані фонди. Також у жовтні в Україну приїдуть 45 фахівців, щоб ця робота проходила ще ефективніше.

«Починаючи з минулого тижня ми маємо щоденні регулярні контакти з Міністром оборони та Генеральним Штабом. Ми й раніше мали, але тепер наші контакти стали ближчими. Ми можемо вільно потрапляти на територію Міністерства й спілкуватися з його очільниками аж до міністра. Цей прямий контакт забезпечує значно більшу ефективність», – сказав Тецелі.

Він додав, що, відповідно до двосторонніх угод між країнами НАТО та Україною, Україна одержує екіпірування та нелетальну зброю. Втім, йдеться не тільки про військові програми.  

«Ще один напрямок роботи – це допомога в лікуванні постраждалих військових. Скажімо, моя країна – Угорщина, прийняла на лікування дуже багато поранених бійців, яким були зроблені складні операції. Також освітні програми для тих, хто через поранення не може продовжити військову кар’єру й має бажання набути новий фах, пройти перекваліфікацію», – резюмував фахівець. 

Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ