Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російські дипломати покинули Велику Британію

Російські дипломати, вислані урядом Великої Британії після отруєння Сергія і Юлії Скрипалів, покинули країну, - Громадське.

З Британії полетіли 23 співробітники російського посольства в Лондоні, а також їхні сім'ї.

Ззаначається, що дипломати вирушили до Москви літаком Іл-96 з бортовим номером RA-96023. Цей лайнер фігурує в матеріалах справи про контрабанду кокаїну з Аргентини в Росію.

14 березня прем’єрка Британії Тереза Мей оголосила про видворення 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. Окрім того, Британія заявила про замороження російських активів у країні. Санкції можуть зачепити найближче оточення Путіна.

Також Британія попередила громадян про небезпеку подорожей до Росії. Окрім того, Мей анонсувала засідання ради НАТО щодо хімічної зброї Росії. Через міжнародний скандал Королівська сім'я та британські міністри не поїдуть на ЧС-2018 з футболу в Росії. Британський регулятор у сфері телерадіомовлення не виключив блокування телеканалу Russia Today, працює у Британії. РФ погрожує заборонити британські ЗМІ у разі блокування Russia Today.

17 березня МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії». Також МЗС Росії заявило про закриття Британської ради.

Представниця США при ООН Ніккі Гейлі заявила на екстренному засіданні Ради безпеки ООН, що Росія несе відповідальність за хімічну атаку у Великій Британії на Сергія Скрипаля та його дочку. США підтримали рішення Британії вислати російських дипломатів.

Російські фондові ринки відреагували падінням на заяву Британії.

66-річний громадянин Росії Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням 4 березня. З ним була його донька.

Полковника військової розвідки РФ на пенсії Сергія Скрипаля у 2006 році засудили до 13 років ув'язнення за шпигунство на користь Британії. Його визнали винним у передачі свідчень російських агентів, які працювали під прикриттям в ЄС, Секретній розвідці Британії.

Екс-розвідника звільнили в межах обміну між США і Росією у 2010 році. Його помилував тодішній президент РФ Дмитро Медведєв. Тоді Росія, крім Скрипаля, вислала в США Ігоря Сутягіна, Олександра Запорізького і Геннадія Василенка. Водночас із США вислали 10 звинувачених у шпигунстві на користь РФ громадян, серед яких була Анна Чапман. Незабаром Скрипаль отримав політичний притулок у Великій Британії.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ