Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Російські кораблі таємно пересувались навколо місць вибухів на "Північному потоці"

Російський корабель з вимкненою системою стеження і можливістю проводити підводні операції пересувався навколо місць вибухів на "Північному потоці" за п'ять днів до диверсії.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного спільно данським, норвезьким, шведським та фінським мовниками з використанням перехоплених радіопереговорів, пише Суспільне.

Як стало відомо, близько трьох місяців тому на місцях диверсій перебували ще два російські кораблі.

"На російських кораблях були вимкнені системи стеження, й інформація про їхнє місцезнаходження не записувалася. Але перехоплений радіозв'язок, відправлений з кораблів на російські військово-морські бази, показує положення кораблів, швидкість і напрямок руху", — пише шведський мовник SVT.

Кораблі пробули в районі майбутніх вибухів кілька годин, а одного разу понад добу. Схеми руху двох з трьох суден також підтверджуються супутниковими знімками.

Перше російське військово-морське судно відпливло з військово-морської бази в Калінінграді в район на південний схід від Карлскруни, на схід від Борнхольма, прибувши вранці 7 червня. Судно курсувало кілька годин в районі, де проходять газопроводи "Північний потік-1 і 2".

Друге військово-морське судно — "Сибіряков" — прибуло в той же район 14 червня, через тиждень.

Третє судно — 49-метровий буксир, що належить Балтійському флоту. Корабель під назвою SB-123 вийшов у район місць диверсій 21 вересня минулого року – за п'ять днів до вибухів.

Інформація про пересування цих кораблів була представлена російському посольству в Копенгагені, однак там вирішили не коментувати дані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ