Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розбіжності у ставленні до мігрантів можуть розколоти Шенген, - МЗС Латвії

Серйозні відмінності у поглядах країн-членів Європейського Союзу на вирішення проблеми біженців можуть призвести до кінця Шенгенської зони і повторного введення прикордонного контролю. Про це в понеділок заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич, повідомляє LSM.LV.

«У нас є різноманітний досвід, але розрив утворився серйозний», - відзначив Ринкевич, додавши, що розрив цей може вплинути на солідарність у рамках НАТО, оскільки багато країн Європейського Союзу одночасно є і країнами Північноатлантичного Альянсу.

За його словами, країни Балтії, як і ряд інших держав ЄС, занепокоєні безпекою кордонів і вважають, що треба зробити все, аби люди, які насправді є економічними мігрантами, повернулися на свою батьківщину.

Водночас політики із Західної Європи бачать у ситуації у першу чергу гуманітарну трагедію і вважають, що це не так вже важливо, тікають люди від війни або з економічних міркувань, - спершу людям треба допомогти, а потім вже з'ясовувати мотиви мігрантів і висилати назад до своїх рідних країн, наголошує Ринкевич.

Міністр також припустив, що у разі, якщо країни-учасниці ЄС не зможуть знайти прийнятне для всіх вирішення кризи біженців, це може призвести до кінця Шенгенської зони - країни можуть повернутися до практики прикордонного контролю.

Як зазначається, Європейська Комісія планує розпочати переговори про прийняття ще 160 тис. біженців - на додаток до тих 60 тис., домовленість щодо яких вже була досягнута раніше.

Точний план ЄК поки що офіційно не відомий, проте в середу глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер має намір звернутися до Європарламенту, після чого, можливо, з'явиться більша ясність, припускає Ринкевич. Він також нагадав, що пропозиція Єврокомісії не має сили закону, і 14 вересня її обговорюватимуть міністри внутрішніх справ.

Тим часом Латвія продовжує виступати проти введення обов'язкових квот на біженців.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ