Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні другий день роботи V Форуму місцевого розвитку у Трускавці: про що говорили

Сьогодні, 3 вересня, стартував другий день V Форуму місцевого розвитку, який відбувається у Трускавці.
фото - пресслужба ЛОР

Про це Гал-інфо повідомили у пресслужбі ЛОР.

Центральною пленарною дискусією цього дня є «Міжрегіональна та транскордонна співпраця в Карпатському регіоні: досягнення та перспективи розвитку гірських територій». Участь у ній візьмуть  перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, народні депутати, голови низки обласних рад.

Тематика дискусій впродовж другого дня форуму також стосувалася викликів, пов’язаних з необхідністю трансформації вугільних регіонів. Для обговорення перспектив вугільних територій на форум до Трускавця прибули представники Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій.

Під час окремих панельних дискусій представники органів самоврядування, бізнесу, державних та громадських організацій зокрема  обговорювали питання безпеки та охорони довкілля, чинні фінансові інструменти місцевого та регіонального розвитку, ефективність використання туристичного потенціалу природних парків.

Під час пленарної дискусії «Міжрегіональна та транскордонна співпраця в Карпатському регіоні: досягнення та перспективи розвитку гірських територій» перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський наголосив, що держава має будувати дороги для того, щоб розвивалися території.
«Минулого тижня виділено додаткові кошти на будівництво доріг у Карпатському регіоні. Ми маємо приклад синхронізації зусиль усіх областей заради того, щоб постійно нагадувати про ідеї та реалізовувати реальні проєкти. Наступного року ці проєкти продовжаться», - розповів він.

Виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин зауважила, що Карпатські області мають великий потенціал через розташування поблизу кордону з Європейським Союзом. Але проблема в тому, що регіон не має добре налагодженої внутрішньої комунікації, виникають проблеми з доїздом, з наповненням місцевих бюджетів та розвитком бізнесу.

«Маємо придумати, як вирішити ці проблеми і використати потенціал українських Карпат», - наголосила Галина Литвин.

Зі свого боку народний депутат України Микола Княжицький вважає, що пріоритетом держави у Карпатському регіоні мають бути все ж таки дороги та соціальна інфраструктура.

«Зараз не той час, коли Європейський Союз буде готовий запроваджувати спеціальні карпатські програми. Це треба розуміти і покладатися на себе», - зазначив він. 

Народний депутат Михайло Лаба для розвитку Карпатського регіону  запропонував  створити єдиний офіс, міжпарламентську асамблею з представниками європейських держав сусідів. На його думку, у гірських регіонах треба створювати індустріальні парки, пропонувати нові офіційні робочі місця.

Виступаючи під час дискусії, народний депутат Олег Синютка зазначив: «Нам не вистачає ідеї, яка б дала поштовх розвитку регіону, а ще ресурсів та людського капіталу. Впродовж 30 років незалежності було два маркери росту Львів і Лукове. Сьогодні з’явилося Славське. Це буде третя точка росту. Серйозні точки росту в Карпатах підтягнуть усю територію».

«Без вмотивованої молоді майбутнє не збудувати. Ми повинні сконцентрувати усі зусилля, перебудувати систему професійної освіти, удосконалити систему вищої освіти і дати молоді можливість зростати і працювати тут, в Україні. Давайте народжувати ідеї, боротися за ресурси і ростити людський капітал», - додав нардеп.

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод в рамках V Форуму місцевого розвитку провів дискусію на тему сталого розвитку туризму в природно-заповідних територіях. 

Учасники обговорили можливості ефективного та дбайливого використання туристичного потенціалу природних парків. 

Директор департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Арустамян розповів про проєкти, які передбачають підтримку українських  природно-заповідних територій та анонсував презентацію відкритого кадастру природно-заповідних територій, який наступного тижня представить  Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Під час дискусії гості форуму з різних областей України розповідали про успішні практики, цікаві туристичні пропозиції. 

Як зауважив голова постійної депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради Володимир Квурт, на шляху до розвитку громад треба працювати над збільшенням дохідної бази для місцевих бюджетів.

«Цей варіант є найбільш вигідним для територіальних громад, зокрема те, що «лежить на поверхні», це: впорядкування формули горизонтального вирівнювання, удосконалення порядку сплати ПДФО, детінізація економіки», - зауважив Володимир Квурт. 

Крім того, голова бюджетної комісії повідомив, що Львівська обласна рада планує з 1 січня 2022 року дати старт Карті інвестиційних ресурсів Львівщини і відповідної цільової програми. 

«Вважаю, що це буде дієвим інструментом у залученні інвестицій та реалізації проєктів розвитку громад, який на сьогодні украй необхідний громадам Львівщини. Карта планується як реальний, предметний майданчик, на якому будуть відображатися бажання інвесторів та пропозиції громад, а саме: фінансові показники територіальних громад, інвестиційні ділянки brownfields nf greenfields, запити на інвестиційні проєкти (ділянки) потенційних інвесторів. 

Переконаний, розширення інвестиційних можливостей, вдосконалення фінансових інструментів у поєднанні з активністю громад гарантує сталий розвиток наших сіл та міст», - наголосив Володимир Квурт. 

Крім того, заступник міністра освіти і науки України Любомира Мандзій звернула увагу територіальних громад на необхідно працювати над створенням належних умов функціонування галузі освіти та покращенням її якості. 

«Для цього у громад сьогодні є всі повноваження. Пріоритетами також мають бути безпека, безпечність середовища і безбар`єрність в освіті. Пам’ятайте, якість освіти – це шанс на достойне життя для наших дітей», - наголосила Любомира Мандзій. 

У межах панелі представник Програми розвитку ООН в Україні Катерина Приходько, заступник керівника Представництва Фонду міжнародної солідарності Анастасія Чорногорська, керівник представництва Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 у Львові Ольга Парасоцька, офіцерка по зв`язках Сучавського регіонального бюро Програми транскордонного співробітництва Румунія – Україна Андріана Нікула представили можливості для громад у межах їхніх програм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ