Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Розповіли про давні ікони Архангелів Михаїла і Гавриїла, які зберігаються у Львові

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького на своїй сторінці у Facebook розповів про ікони Архангелів Михаїла і Гавриїла, які зберігаються в музеї.
Архангел Гавриїл. XIV ст. с. Дальова, тепер - Польща

Культ святих Архангелів Михаїла і Гавриїла розвинувся ще від початку прийняття християнства. Архангел Михаїл у парі з Гавриїлом були обов’язковими персонажами чину Моління українських іконостасів. Пам’ятка є показовим і найдавнішим прикладом такого типу ікон.

Архангели представлені у молитовній поставі до центральної постаті ряду Моління – Христа-Судді. Водночас, Михаїл і Гавриїл виступають в образі Господніх Вістунів з мірилом та зерцалом у руках. Архангел Михаїл зодягнений у яскравий кіноварний плащ із трьома стяжками на грудях, а Гавриїл – у світло-вохристий. Їхні голови обрамлюють м’яко модельовані кучері, зібрані у високу зачіску і перев’язані тоненькою стрічкою – «слухами».

Судячи з розміру ікон, їх було створено для доволі великого іконостасу, а згодом пристосовано до маленького храму, про що свідчить обрізаний нижній край іконного щита.

Обидві пам’ятки добре відомі у літературі і належать до найвищих мистецьких здобутків українського середньовічного малярства, позначених виразними рисами візантійського іконопису. З огляду на художньо-образні характеристики цих ікон, припускають про їх приналежність до київської іконописної школи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ