Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розвідка США попередньо вважає, що російський літак підірвали

Катастрофа літака А321 російської авіакомпанії "Когалимавіа" в небі над Синаєм могла бути викликана вибухом бомби на борту, стверджують американські та британські спецслужби.

Представники розвідки Британії та США уточнюють, однак, що остаточні висновки поки ще не зроблені.

Літак А321 російської авіакомпанії "Когалимавіа" розбився на Синайському півострові 31 жовтня. Загинули всі 224 людини, які були на борту (зокрема четверо громадян України). Це найбільша авіакатастрофа в історії російської авіації.

Вже упізнано 58 загиблих, повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я Росії Ігор Каграманян.

Єгипетська влада раніше заперечувала заяви джихадистів з "Ісламської держави" (ІД) про те, ніби саме вони спричинили катастрофу літака. Каїр натомість припускав, що причиною стали технічні неполадки.

Президент Єгипту Абдель Фаттах Сісі назвав пропагандою заяви ІД і додав, що поки рано робити висновки про причини трагедії.

А міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі розкритикував рішення Британії призупинити повітряне сполучення з Шарм-еш-Шейхом, назвавши його "передчасним".

Російські експерти поки що утримуються від будь-яких заяв. Речник президента РФ Володимира Путіна раніше повідомив, що Кремль також не планує заяв, адже слідство триває.

Британська влада у середу тимчасово призупинила всі рейси між аеропортами Великої Британії і єгипетським містом Шарм-еш-Шейх.

Як йдеться у заяві британського уряду, це пов'язано з появою нової інформації про те, що аварія A321 могла бути спричинена вибуховим пристроєм на борту.

Зараз вживаються заходи для евакуації з міста британських туристів. У Єгипет вилетіла група британських експертів для оцінки ситуації в аеропорту.

У середу з Шарм-еш-Шейха у Британію мали вилетіти кілька лайнерів. Рейсів з Великої Британії на Синайський півострів заплановано не було.

На Даунінг-стріт окремо наголосили, що поки не змінювали урядову оцінку рівня безпеки Єгипту для британських туристів, але все ж порекомендували своїм громадянам утриматися від польотів через аеропорт Шарм-еш-Шейха без необхідності.

Британський прем'єр Девід Кемерон ініціював зустріч надзвичайного урядового комітету "КОБРА" ("Cabinet Office Briefing Room A" - "COBRA"), який збирається лише в екстрених випадках.

Кілька європейських авіакомпаній, зокрема німецька Lufthansa і Air France, припинили польоти над Синайським півостровом відразу після катастрофи російського лайнера. А Вашингтон 4 листопада заявив, що у американських авіакомпаній немає регулярних рейсів в Шарм-еш-Шейх.

Міжнародні експерти продовжують вивчення уламків літака на місці катастрофи в Єгипті.

Як повідомило агентству Reuters джерело, близьке до розслідування, слідчі аналізують проби піску на місці катастрофи літака з метою з'ясувати причини загибелі авіалайнера.

За словами джерела, до цього часу не встановлено, що могло стати причиною вибуху. Серед версій - витік палива або детонація бомби на борту лайнера.

Єгипетська влада повідомила, що самописець з кабіни пілотів літака пошкоджений, і тому потрібно докласти багато зусиль для того, щоб отримати записи з нього.

Як говориться в офіційному повідомленні міністерства цивільної авіації Єгипту від 4 листопада, слідчим все ж вдалося отримати дані з параметричного бортового самописця. Він фіксує польотну інформацію.

Тепер ці дані буде детально аналізувати слідство.

Єгипет керує слідчими діями за участю акредитованих представників Росії (держави-оператора), Ірландії (держави реєстрації), Франції (держави-розробника авіалайнера) i Німеччини (країни-виробника).

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ