Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рух ЧЕСНО виявив у “Слузі народу” ще одного кнопкодава

Це вже третій факт неперсонального голосування за два тижні роботи парламенту нового скликання. Про це йдеться у повідомленні на сайті громадського руху "Чесно".

Сьогодні, 11 вересня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков на пленарному засіданні відреагував на факт кнопкодавства позафракційного мажоритарника з Донеччини Олександра Ковальова. Спікер назвав дії нардепа “неприпустимими” та висловив сподівання, що після ухвалення необхідних законів це явище зникне з парламенту. А вже менш ніж за годину після виступу Разумкова Рух ЧЕСНО спіймав на неособистому голосуванні депутатку від “Слуги народу” Олену Копанчук. Це вже третій факт кнопкодавства у ВРУ 9-го скликання та другий - серед “слуг” за два тижні роботи новообраного парламенту.

Олена Копанчук з Володимиром Зеленським у Трускавці (фото з Facebook)

Олена Копанчук - мажоритарниця “Слуги народу” від округу №189 на Хмельниччині (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський та Теофіпольський райони). Вона кнопкодавила сьогодні о 13:32, під час голосування за законопроект про внесення змін до закону "Про будівельні норми" щодо удосконалення нормування у будівництві (№1052) за основу.

Копанчук сидить у четвертому ряду третього (якщо рахувати зліва направо) сектора сесійної зали.

Судячи з відео, Копанчук натиснула на кнопку на пульті сусіда праворуч - мажоритарника “Слуги народу” з Волині (округ №20) Вячеслава Рубльова. У результатах голосування зазначено, що обидва нардепи проголосували “за”.

“І Президент, і спікер обіцяли нам, що такого ганебного явища, як кнопкодавство, у Верховній Раді 9-го скликання не буде. Що бачимо зараз? За два тижні роботи парламенту — три кнопкодави, і це тільки ті факти, які вдалося зафіксувати ЧЕСНО. Вимагаємо знайти технічне рішення для розв'язання проблеми кнопкодавства — або сенсорна, або біометрична кнопка. Лише покарання, як пропонують у ВРУ, проблеми не вирішить. Хто фіксуватиме порушення? Як будуть притягувати до відповідальності? Бо коли журналісти фільмують кнопкодавів, вони отримують від них погрози”, — наголошує координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

За даними “Наших грошей”, гірничо-видобувна компанія “Подільські кар’єри”, засновницею та керівницею якої до 2019 року була Копанчук, фігурує у кримінальному провадженні про мільйонні переплати ПАТ “Сумихімпром” фірмам-”прокладкам” за вапно.

Нагадаємо, 3 вересня у Верховній Раді кнопкодавив нардеп від “Слуги народу”, мажоритарник з округу №156 на Рівненщині Сергій Литвиненко. А 10 вересня на порушенні ст. 84 Конституції України Рух ЧЕСНО спіймав позафракційного мажоритарника-самовисуванця з Донеччини (округ №51) Олександра Ковальова. Останній після опублікування новини про його кнопкодавство погрожував журналістам.

3 вересня Верховна Рада направила на розгляд Конституційного суду законопроект Президента Володимира Зеленського №1027 про додаткові підстави дострокового припинення повноважень народного депутата, зокрема за кнопкодавство. Факт неособистого голосування глава держави пропонує встановлювати через суд.

Читайте також: "Слуги" і кнопкодавство: чи злякаються в Зе!команді сенсорної кнопки

Раніше перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук анонсував запуск у парламенті системи голосування “Рада-4” з біометричною кнопкою, яка реагуватиме на відбиток пальця депутата. За словами політика, нова система може бути готова до експлуатації 2020 року після зимових канікул.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ